Lægelig behandling af stofmisbrugere i kommunerne
Om kvaliteten af den lægelige behandling af stofmisbrugere i landets kommuner i forhold til Sundhedsstyrelsen vejledning.
Indhold
Denne rapport indeholder en undersøgelse af den lægelige behandling af stofmisbrugere i kommunerne. I dag sker behandling af stofmisbrug på tværs af sektorer og faggrænser. Efter kommunalreformen i 2007 overgik ansvaret for stofmisbrugsbehandling fra amterne til kommunerne. Jævnfør Sundhedsstyrelsens vejledning til substitutionsbehandling af opioidafhængige er det således kommunernes ansvar at sikre en ensartet og acceptabel kvalitet i de lægelige kerneydelser, der knytter sig dertil.
Der eksisterer i Danmark ingen samlet viden om den lægelige del af behandlingen af stofmisbrugere. På den baggrund har KABS VIDEN bedt Statens Institut for Folkesundhed om at foretage en afdækning af den kommunale lægelige stofmisbrugsbehandling. Undersøgelsen bygger på spørgeskemaer, fremsendt til alle landets kommuner samt alle stofmisbrugsbehandlingsinstitutioner, der var registreret i Tilbudsportalen, og som tilbyder ydelser under servicelovens § 101. I alt 91 ud af 98 kommuner besvarede spørgeskemaet helt eller delvist, og blandt institutionerne besvarede 114 ud af 134 spørgeskemaet. Resultaterne præsenteres i denne rapport.
Konklusion
Undersøgelsen viser, at der er betydelige variationer i den lægelige behandling af patienter med stofmisbrug i landets kommuner, og peger på en række områder, hvor der er kontraster til Sundhedsstyrelsens vejledning. Det drejer sig om udredning og systematisk screening for psykiatriske og somatiske følgetilstande, involvering af lægelig ekspertise i visitation af patienter og i brugen af buprenorphin som substitutionsbehandling. Den forebyggende og skadesreducerede indsats er desuden et område, hvor indsatsen kunne forbedres. Undersøgelsen peger desuden på, at samarbejdet mellem stofmisbrugsbehandlingsinstitutioner og regionernes psykiatri ikke fungerer optimalt.
Metode
Rapporten er baseret på en spørgeskemaundersøgelse, som er blevet fremsendt til samtlige af landets kommuner samt de behandlingssteder, der er registreret i Tilbudsportalen, og som tilbyder behandling under servicelovens § 101.