Kommunernes perspektiver på centrale udfordringer på voksensocialområdet
Undersøgelsen tegner et klarere billede af kommunernes fælles udfordringer, end der tidligere har været
Indhold
Konklusion
Undersøgelsen viser, at kommunerne oplever udfordringer i arbejdet med en række målgrupper på voksensocialområdet. Den viser også, at de samme udfordringer går igen på tværs af kommunerne, og at forskellige rammebetingelser ikke spiller nogen særlig rolle.
Kommunerne oplever de største udfordringer i arbejdet med borgere med psykiske vanskeligheder. De oplever især udfordringer i arbejdet med borgere med svære psykiske lidelser, der udskrives fra behandlingspsykiatrien, og i arbejdet med borgere med komplekse sociale problemstillinger, der skal håndteres samtidigt, fx både misbrug og en psykisk lidelse.
De næststørste udfordringer opleves i arbejdet med udsatte voksne, fx unge med hashmisbrug, og i arbejdet med ældre borgere på voksensocialområdet, der også får somatiske lidelser.
Desuden oplever kommunerne, at koordinering på tværs af sektorer er en særlig stor udfordring. Det er fx en udfordring at overtage en borger fra den regionale psykiatri og få iværksat en rettidig og tilstrækkelig kommunal indsats.
Metode
Undersøgelsen består af to dele: en foranalyse og en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse.
Foranalysen er gennemført som en interviewundersøgelse blandt udvalgte kommunale repræsentanter. De udfordringer, VIVE identificerede, er herefter tematiseret og kvalificeret gennem inddragelse af undersøgelsens interessentfølgegruppe, eksperter på voksensocialområdet og aktuel viden om de identificerede udfordringer.
Spørgeskemaundersøgelsen er udarbejdet på baggrund af fundene i foranalysen og afdækker udbredelsen af de identificerede udfordringer på tværs af landets kommuner. Derudover belyser den, hvor store kommunernes oplevede udfordringer er, hvilke typer af udfordringer kommunerne oplever, samt kommunernes behov for ekstern understøttelse i forhold til at imødekomme udfordringerne.