Kommunale udfordringer på det specialiserede socialområde for voksne
Her kan du få et generelt overblik over hvilke udfordringer, som landets kommuner oplever på det specialiserede socialområde for voksne. Kommunerne oplever udfordringer ved f.eks. at sikre tilstrækkelig dækkende tilbud til borgerne.
Indhold
For at Social- og Boligstyrelsen kan sikre en effektiv og høj grad af implementering af sociale indsatser er det vigtigt for dem at have et aktuelt og dækkende billede af, hvilke udfordringer kommunerne oplever nu og her.
Resultaterne giver mulighed for at målrette udviklingen og udbredelsen af virksomme sociale indsatser til de områder, hvor kommunerne oplever de største udfordringer.
Undersøgelsen giver et overordnet billede af kommunernes perspektiv på centrale udfordringer i arbejdet med socialt udsatte, personer med psykiske vanskeligheder og personer med handicap. Undersøgelsen belyser primært de kommunale udfordringer ud fra et organisatorisk og socialfagligt perspektiv.
Konklusion
Kommunerne oplever særligt udfordringer i forbindelse med indsamling og anvendelse af data, som kan resultere i, at kommunerne oplever, at de har problemer med at følge og udvikle kvaliteten i de socialfaglige indsatser.
Kommunerne oplever også udfordringer med unge og voksne med selvskade og spiseforstyrrelse, hvor der særligt er udfordringer i forbindelse med forebyggende indsatser. Kommunerne oplever udfordringer med at sikre tilstrækkelig dækkende tilbudsvifte, som imødekommer behovet hos borgerne.
De oplever også problemer i arbejdet med at inddrage og samarbejde med pårørende til voksne på socialområde. De pårørende til voksne på socialområdet får ikke den rette hjælp og støtte.
Metode
I 2022 udførte de en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse for at få kommunernes perspektiver på de udfordringer og behov i arbejdet med henholdsvis børn, unge og familier og voksne på det specialiserede socialområde.
Landets 95 kommunerne har modtaget det. Mailen var henvendt til børne- og familiechefer (eller tilsvarende lederniveau) på socialområdet. 88% har helt eller delvist gennemført spørgeskemaundersøgelsen.