Karakteristik af udsatte forældre
Hvad karakteriserer meget udsatte forældre og forældre til anbragte børn og unge? I denne analyse identificerer VIVE en række forældregrupper med forskellige udfordringer og behov for støtte, og afdækker hvilken støtte de modtager.
Indhold
Forældre spiller en helt central rolle for børns opvækst. Det gælder alle forældre – også udsatte forældre. Men selvom udsatte forældre skiller sig ud fra andre forældre, giver det ikke mening at tale om dem som én samlet gruppe. De kæmper nemlig med forskellige typer af udfordringer.
Udsatte forældre er ofte enlige forsørgere, og de er ofte på kontanthjælp eller førtidspension. De er ofte ramt af psykisk sygdom, mens en del har problemer med misbrug eller kriminalitet. De har ofte også selv været anbragt uden for hjemmet som børn.
Viden om de forskellige grupper af udsatte forældre kan være afgørende for, om de kan få den rette støtte. Når forældrene får den rette støtte, kan det være med til at styrke deres forældrekompetencer, hvilket kan skabe bedre opvækstvilkår for deres børn.
For de mest ressourcestærke forældre er det forholdsvist ofte barnets og den unges særlige behov, der er årsag til, at barnet eller den unge modtager forebyggende foranstaltninger eller er anbragt. Der kan for eksempel være tale om funktionsnedsættelse, som fx bevægelseshandicap eller udviklingsforstyrrelser.
For de mest udsatte forældre er det typisk forældrenes udsathed, der er den primære årsag til anbringelse. Den hyppigst forekommende årsag er her omsorgssvigt af barnet eller den unge. I denne gruppe bliver børnene oftest anbragt i en meget tidlig alder og ofte i familiepleje, mens børn af de mest ressourcestærke forældre ofte er anbragt på institution.
Metode
Resultaterne bygger på analyser af registerdata, afgrænset til forældre til børn og unge, der pr. 31. december 2019 modtager en social indsats under servicelovens § 52 stk. 3. Det kan både være i form af en forebyggende foranstaltning eller en anbringelse.