Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Social udsathed

"Jeg drømmer om, at min journal bliver brændt" - Forslag og idéer til bekæmpelse af fattigdom fra mennesker, der lever i fattigdom

Denne rapport fra Rådet for Socialt Udsatte viser, at socialt udsatte mennesker hverken føler, at de bliver hørt, eller at systemets hjælp tager udgangspunkt i dem som hele personer. De føler tværtimod, at de skal tilpasses og klemmes ned i standardiserede tilbud, der alligevel er så mange og specialiserede, at brugerne slet ikke kan finde rundt i det komplekse system.

Indhold

"Jeg drømmer om, at min Journal bliver brændt" viderebringer budskaber fra mennesker, der ved, hvad det vil sige at leve i fattigdom. Det er socialt udsatte mennesker, der har mærket og mærker fattigdommen på egen krop. Rapporten er en ligefrem gengivelse af deltagernes egne beskrivelser af, hvordan fattigdommen mærkes hver eneste dag. Den beskriver også, hvorfor nogen rammes af fattigdom, og de udsatte kommer selv med forslag til, hvordan samfundet kan hjælpe dem ud af fattigdommen.

Konklusion

Deltagerne har i denne rapport sat ord på fattigdom og udsathed som en bitter realitet i deres liv. Det gælder ikke mindst den følelse af skam, selvbebrejdelse, isolation og mindreværd der bl.a. er et udslag af samfundets tabuisering. For mange socialt udsatte mennesker er kontakten til resten af samfundet præget af mistillid, og ethvert møde med kommunen rummer en følelse af kontrol og mistro for den enkelte udsatte.

Deltagerne opstiller i rapporten en idébank over forslag til bekæmpelse af fattigdom og social udsathed. De mere end 40 forslag til bekæmpelse af fattigdom og social udsathed rummer bl.a. forslag om bedre mulighed for gældssanering, hjælp til tandbehandling, en fattigdomsgrænse og forslag om bedre behandling i systemet. Helt centralt er det, at det sociale system begynder at lytte til borgerne, og at brugerne får relevant hjælp til at finde rundt i et komplekst system. At lytte og give relevant hjælp er vigtigt både for at hjælpe mennesker ud af en udsat position, men også for at forhindre at mennesker ender i et udsat liv.

Metode

Rapporten er en opsummering af tre dialogmøder med mennesker, der er berørt af fattigdom i Danmark. Møderne er blevet afholdt i februar og marts 2012 i henholdsvis Maribo, Fredericia og København. I alt har omkring 45 personer deltaget i de dagslange dialogmøder, og der ligger dermed et mangfoldigt materiale til grund for rapportens forslag og konklusioner.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Public Futures
Årstal
2012
Udgiver
Rådet for Socialt Udsatte
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

"Jeg drømmer om, at min journal bliver brændt" - Forslag og idéer til bekæmpelse af fattigdom fra mennesker, der lever i fattigdom

Rådet for Socialt Udsatte 2012
Undersøgelser og evalueringer;

En dansk fattigdomsgrænse - Analyser og forslag til opgørelsesmetoder

Ekspertudvalg om Fattigdom, 296 sider 2013
Undersøgelser og evalueringer;

Kursus i medborgerskab

Socialstyrelsen, 27 sider 2016
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank