Implementeringsguide – Erfaringer med implementering af Familiens hus i Esbjerg og Høje-Taastrup
Er du interesseret i at blive klogere på, hvordan Familiens Hus, et ambulant tilbud til unge og sårbare gravide/mødre kan tilrettelægges og implementeres? Så kan du læse denne rapport fra Socialstyrelsen.
Indhold
I denne rapport fra Socialstyrelsen finder du en implementeringsguide, som fokuserer på Familiens Hus, der blev afprøvet i Esbjerg og Høje-Taastrup Kommune i perioden ultimo 2011 til medio 2015. De to familiehuse blev i denne periode finansieret af satspuljemidler. I både Esbjerg og Høje-Taastrup Kommune er det blevet besluttet at videreføre tilbuddene, som begge er organiseret som et partnerskab mellem kommunerne og Mødrehjælpen.
Formålet med guiden er at formidle erfaringerne med organiseringen og implementeringen af Familiens Hus i de to kommuner, således at modellen kan udbredes til andre kommuner. Håbet er således, at guiden kan bidrage til at lette implementeringsarbejdet.
Implementeringsguiden er målrettet kommuner, der overvejer at etablere et tilbud som Familiens Hus, eller noget lignende. Men den kan også være relevant blandt andet for fagpersoner, der beskæftiger sig med sårbare mødre i deres professionelle virke, studerende på pædagoguddannelsen eller socialrådgiveruddannelsen eller andre personer med interesse for målgruppen.
Familiens Hus er en kompleks social indsats, der består af mange forskellige aktiviteter. Indsatsen kræver, at mange medarbejdere med forskellige faglige baggrunde samt eksterne samarbejdspartnere involveres. Familiens Hus består i praksis af et ambulant tilbud til unge gravide og unge mødre. Indsatsen har en primær og en sekundær målgruppe. Den primære er de gravide og mødrene under 26 år og den sekundære er mødrenes børn, fædrene til børnene samt den unge mors nærmeste familie og netværk.