Hvidbog om rehabilitering
Hvad indebærer rehabilitering i en nutidig kontekst? Det beskrives i hvidbogen, udgivet af Rehabiliteringsforum Danmark, som skitserer en fælles forståelse af begrebet på tværs af velfærdsområder og præsenterer fem anbefalinger.
Indhold
Med den nyeste hvidbog lægges der endnu større vægt på at centrere den rehabiliterende tilgang omkring individets egne perspektiver, håb og drømme. Der er i dag bred enighed om, at ved at tage udgangspunkt i dette perspektiv, kan man styrke borgeres evne til at fungere, trives, forbedre livskvaliteten og øge mulighederne for at leve et selvstændigt liv. Dette kan medføre mange både menneskelige og samfundsmæssige fordele.
Dog kan der være en række forskellige opfattelser og forståelser af begrebet på tværs af velfærdsområder, forvaltninger og fagområder. Dette er nu blevet adresseret.
Ved lanceringen af Hvidbog om rehabilitering i 2022 er der for første gang opnået en bred enighed om begrebet rehabilitering. Et bredt udvalg af interessenter og aktører, herunder Socialstyrelsen, har aktivt bidraget til udarbejdelsen af bogen, og dette har resulteret i et nyt fælles fundament for rehabiliteringsarbejdet.
Hvidbogen udkom første gang i 2004 og meget er sket på området siden da. I denne periode har kommunerne eksempelvis overtaget flere rehabiliteringsopgaver, og der er sket en stigning i antallet af personer, der hhv. oplever psykiske lidelser eller lever længere med kroniske, langvarige og/eller uhelbredelige sygdomme. Dette tyder på, at behovet for rehabilitering sandsynligvis vil stige i fremtiden.
Konklusion
Hvidbogen har til formål at styrke rehabilitering som praksis, sætte fokus på nødvendigheden af rehabilitering, skabe konsensus om rehabilitering på tværs af velfærdsområderne og udvikle begrebsapparatet inden for rehabilitering.
Derudover præsenterer bogen fem anbefalinger med det formål at etablere optimale standarder og retningslinjer for rehabilitering i Danmark i fremtiden:
- Den enkelte persons behov, håb, ressourcer og hele livssituation skal danne afsæt for al aktivitet i rehabilitering
- Styrk fokus på personer med særlige behov, herunder sårbare grupper, børn og pårørende
- Styrk den faglige kvalitet gennem forskning, vidensbasering, systematisk dataindsamling, monitorering og fælles nationale beskrivelser af rehabiliteringskompetencer
- Styrk koordinering og sammenhæng på tværs af lovgivning, forvaltningsområder og fagområder
- Hvidbogens indhold og anbefalinger operationaliseres og monitoreres.