Hotspot – Slutevaluering af hotspotpuljen
Et hotspot er et fysisk afgrænset område, der har betydelige kriminalitets- og tryghedsproblemer. Det er veldokumenteret, at kriminalitet og utryghed er ujævnt fordelt geografisk, og udsatte boligområder er ofte præget af et forhøjet kriminalitetsniveau og mange utrygge beboere, og de otte Hotspots, som evalueres i denne rapport, er også alle beliggende i særligt udsatte boligområder.
Indhold
Syv danske kommuner har i perioden 2010-2014 gennemført pilotprojekter med hotspotindsatser efter hollandsk forbillede. I denne rapport evalueres disse pilotprojekter.
Evalueringen fokuserer i høj grad på det organisatoriske arbejde, der er forbundet med Hotspot, hvorimod den i mindre grad beskriver målgruppen af kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge og arbejdet med målgruppen.
Konklusion
Evalueringen viser blandt andet, at:
- Hotspot har styrket koordineringen og den kriminalpræventive indsats i alle otte hotspotområder. Hotspot har medvirket til at øge kendskabet mellem de kriminalpræventive aktører i boligområderne og har medført en højere grad af samarbejde.
- Antallet af sigtede under 18 år i hotspotområderne er faldet med en tredjedel fra 2009 til 2013. Det fald er betydeligt større end i kontrolområderne og i landet som helhed. Det tyder på, at Hotspot har haft en positiv effekt på kriminaliteten blandt unge under 18. Det er især den alvorlige og personfarlige kriminalitet, der er faldet. Hotspot ser derimod ikke ud til at have bremset kriminaliteten blandt de 19-25-årige, som står for godt halvdelen af den samlede ungdomskriminalitet. I denne gruppe har kriminaliteten været nogenlunde konstant.
- Hotspot har også medvirket til at skabe alternativer til en gadeorienteret livsstil. Det er sket gennem rekruttering af unge i målgruppen til de eksisterende fritids-og foreningstilbud, etablering af diverse sociale aktiviteter samt gennem beskæftigelses- og uddannelsesaktiviteter.
- Hotspotprojekterne har styrket den samlede kriminalpræventive indsats. Det skyldes en generel forbedring af koordineringen mellem aktørerne på det kriminalpræventive felt, der blandt andet viser sig gennem fælles strategiudvikling, fælles uddannelse af professionelle, koordineret enkeltsagsbehandling og vidensdeling om målgruppen.
For flere resultater se rapportens afsnit ”Konklusion” side 12.
Metode
Denne slutevaluering samler hovedkonklusionerne fra hele evalueringen af hotspotindsatserne, herunder evalueringsklargørelsen og midtvejsevalueringen.
Som supplement til de tidligere rapporter er der i forbindelse med slutevalueringen fortaget interviews med nøglepersoner fra samtlige hotspotprojekter og gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt centrale samarbejdspartnere.
Derudover er der indsamlet dokumentation fra projekterne og registerdata fra Danmarks Statistik, Rigspolitiet og Beredskabsstyrelsen.