Hjemløshedsbarometeret - dansk hjemløshed i nordisk perspektiv
Der kommer flere og flere hjemløse i Danmark og i dag er der dobbelt så mange som for otte år siden. I den forbindelse stiller rapporten spørgsmålet: griber vi hjemløsheden korrekt an i Danmark?
Indhold
Hjemløsheden stiger i Danmark. De landsdækkende kortlægninger af hjemløshed viser, at der siden 2009 er blevet godt 1.600 flere hjemløse i Danmark. Det svarer til en stigning på 33 pct. Alene blandt unge hjemløse i aldersgruppen 18-29 år er antallet steget med knap 1.200 personer. Dermed er der dobbelt så mange unge hjemløse i dag som for otte år siden.
Denne rapport sammenligner hjemløsheden i Danmark med resten af Norden. Sammenligningen udføres på baggrund af et hjemløsebarometer bestående af ti relevante nøgletal på tværs af Danmark, Sverige, Norge og Finland. I tillæg til hjemløsebarometeret indeholder rapporten en omfattende litteraturgennemgang af førende forskning på området samt en opsamling af hjemløseerfaringer fra de nordiske lande.
Rapporten er udarbejdet i samarbejde med Hjem til Alle alliancen og Bikubenfonden og har til formål at gøre os klogere på spørgsmålet: Griber vi hjemløsheden korrekt an i Danmark?
Konklusion
- Modsat udviklingen i Danmark og Sverige falder hjemløsheden i Norge og Finland. I Danmark er andelen af hjemløse steget 27 pct. siden 2009, mens den i Norge og Finland er faldet hhv. 36 og 13 pct. siden hhv. 2006 og 2005.
- Danmark har klart oplevet den største stigning blandt unge hjemløse. Andelen af hjemløse unge er steget fra 150 til 263 for hver 100.000 unge mellem 2009 og 2017 Danmark, hvilket vil sige, at hver tredje danske hjemløs er mellem 18-29 år. Norge har næsten halvt så mange unge hjemløse – her er der 135 unge hjemløse for hver 100.000 unge i 2017.
- Varigheden af hjemløshed er betydeligt længere i både Danmark og Sverige end i Norge. I Norge er 41 pct. af alle hjemløse langtidshjemløse, dvs. hjemløsheden varer syv eller flere måneder. De tilsvarende andele i Danmark og Sverige er hhv. 67 og 76 pct.
- Mere end hver anden hjemløs har en psykisk sygdom i Danmark. I Sverige og Norge er det ca. hver tredje. Psykisk sygdom er altså betydeligt mere udbredt blandt danske hjemløse.
Metode
Hjemløsebarometeret i denne rapport er konstrueret ud fra den samme definition af hjemløshed som de nationale kortlægninger udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE). Der er dermed overensstemmelse mellem de danske tal for hjemløse i denne rapport og de nationale kortlægninger udført siden 2009. Helt Konkret er man hjemløs, hvis man befinder sig i en af ni kategorier, som bl.a. omfatter gadesovere, overnattende på herberger og personer som midlertidigt bor hos familie, venner eller bekendte.
Hjemløsebarometeret sammenligner udvalgte nøgletal på baggrund af talmaterialet offentliggjort i de nationale hjemløsekortlægninger. I Danmark har VIVE hvert andet år siden 2007 kortlagt hjemløsheden og præsenteret resultaterne i en omfattende rapport. Tilsvarende rapporter udarbejdes af Socialstyrelsen i Sverige og institut for by- og regionforskning (NIBR) i Norge. I Finland offentliggøres hvert år et mindre notat af Miljøministeriet, som kortlægger hjemløsheden