Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Social udsathed

Gadeholdet

Om gadeplansarbejde for de mest udsatte stofmisbrugere i Fredericia Kommune.

Indhold

Gadeholdet er et projekt under Socialministeriets forsøg med støtte- og kontaktpersonordninger på misbrugsområdet. Gadeholdet henvender sig til de socialt sværest stillede aktive stofmisbrugere i Fredericia Kommune. Gruppen karakteriseres ved stort set at være uden socialt netværk, i dårlig psykisk og fysisk tilstand samt ikke i tilstrækkelig grad at være i stand til at profitere af de hjælpetilbud, der stilles til rådighed. Hovedopgaven bestod i, for et gadehold, aktivt at opsøge de mest udsatte, ensomme og isolerede stof- og alkoholmisbrugere samt hjemløse i Fredericia Kommune og forsøge at etablere personlige støtte- og kontaktpersonforløb. Støtten er individuelt tilpasset den enkeltes ønsker, behov, ressourcer og generelle livssituation. Gadeholdets metoder lægger sig op af empowerment-begrebet, dvs. bestræbelserne på at give brugerne lederskabet i eget liv og styrke deres ressourcer.

Konklusion

Erfaringsopsamlingen viser med tydelighed, at behovet for et støtte- og kontakttilbud til de mest udsatte stofmisbrugere eksisterer i Fredericia. Gadeholdet havde i sit første år kontakt til 40 brugere, der alle lå inden for målgruppen. Kontakten etableredes langt overvejende gennem medarbejdernes opsøgende arbejde. Som direkte resultat af Gadeholdets arbejde er ti personer det første år henvist til det etablerede system, f.eks. misbrugsbehandling, sygehus eller forsorgshjem. Endvidere udtrykker brugerne, at det er en god idé at opsøge de dårligst stillede misbrugere, da de ikke selv magter at søge hjælp. Brugerne oplever, at tilliden til Gadeholdet er med til at bryde deres isolerede liv, samt at Gadeholdet tilfredsstiller en række fysiologiske behov (briller, tandlæge, lægehjælp mm.) og en række sociale behov (samværet, hyggesnakken mm.).

Metode

Erfaringsopsamlingen bygger på forskellige supplerende dataindsamlinger. Gademedarbejderne har anvendt et forløbsregistreringsskema, som løbende har kunnet følge arbejdet med de enkelte brugere. I forløbsregistreringsskemaet fastholdtes oplysninger om kontakt, indholdet af kontakten mv. Gadeholdet har også taget billeder af brugerne og deres boligforhold.  Der er endvidere gennemført kvalitative semistrukturerede interview med seks tilfældigt udvalgte brugere af Gadeholdet i 2003 samt medarbejdere og projektleder på Gadeholdet.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Ole Thisgaard
Årstal
2004
Udgiver
Fredericia Kommune
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Bestil Download PDF
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank