Frivillighed i udsatte boligområder
I denne undersøgelse ses der nærmere på, hvordan frivillighed skaber værdi i et boligsocialt perspektiv, og hvilke krav arbejdet med frivillige beboere stiller til boligsociale medarbejderes faglighed, funktioner og kompetencer
Indhold
I de seneste år har fokus på frivillighed og civilsamfund vundet mere og mere frem, både på den politiske dagsorden og i det boligsociale arbejde i udsatte boligområder. Her anses frivillighed blandt beboere dels som en ressource i arbejde med at kapacitetsopbygge og styrke den sociale sammenhængskraft i boligområderne og dels som en metode til at styrke den enkelte beboers medborgerskab, sociale netværk og kompetencer.
I denne undersøgelse ses der nærmere på, hvordan frivillighed skaber værdi i et boligsocialt perspektiv, og hvilke krav arbejdet med frivillige beboere stiller til boligsociale medarbejderes faglighed, funktioner og kompetencer. I rapporten peges der på, hvordan helhedsplaner i højere grad kan arbejde strategisk, systematisk og bevidst med frivillighed blandt beboere. Rapporten giver redskaber til, hvordan forskellige beboere kan inddrages i frivilligt arbejde, og hvordan arbejdet med frivillige kan kvalificeres i forhold til rekruttering, understøttelse, fastholdelse, samarbejde og forankring.
Konklusion
- Frivilligt arbejde blandt beboere kan skabe værdi i forhold til social sammenhængskraft og engagement i lokalområdet; trivsel og sundhed; og social inklusion og beskæftigelse. I det frivillige arbejde møder beboere hinanden på tværs af sociale og kulturelle skel og samles om lokale aktiviteter. Det kan være med til at skabe forbindelser mellem beboergrupper og øge naboskab og social kapital i området.
- Medarbejdernes kendskab til beboerne, samt deres faglige fokus på den enkelte beboers ressourcer og behov, gør det muligt at tilpasse og matche den frivillige opgave til den enkelte og løbende revidere opgaver, ønsker og behov.
-Succesoplevelser hos den frivillige er et vigtigt parameter for det frivillige arbejde. Det stiller krav til løbende at afstemme og matche opgaverne, så de både passer til den frivilliges forventninger, behov og ressourcer. Det handler med andre ord om at anerkende frivilliges individualitet og tilpasse de frivillige arbejdsopgaver til den enkelte.