Forebyggelse af udadreagerende adfærd hos ældre med demens
For at forebygge udadreagerende adfærd blandt borgere med demens, har Socialstyrelsen udviklet og afprøvet en indsats sammen med ni plejecentre i tre kommuner. I denne rapport kan du læse SFI's evaluering af projektet.
Indhold
Denne rapport præsenterer resultaterne af SFI's evaluering af metodeudviklingsprojektet "Forebyggelse af udadreagerende adfærd hos ældre med demens". Indsatsen er en kombination mellem faglige og organisatoriske tiltag, som har til formål at nedsætte udadreagerende adfærd blandt borgere med demens og derigennem forbedre det psykosociale arbejdsmiljø for medarbejderne på plejecentrene.
I denne rapport evalueres indsatsen i forhold til, om der er sket ændringer i den udadreagerende adfærd hos borgere med demens samt om der er sket ændringer i det psykosociale arbejdsmiljø blandt plejepersonalet.
Rapporten er opbygget således:
- Rapporten indledes med et resume, herunder en kort sammenfatning af evalueringens resultater.
- Første kapitel indeholder en introduktion til projektet og beskriver blandt andet baggrunden for indsatsen.
- Andet kapitel beskriver evalueringens formål, metode og datagrundlag.
- Tredje kapitel analyserer ændringerne i forhold til udadreagerende adfærd på plejecentrene i projektperioden.
- Fjerde kapitel analyserer ændringerne i forhold til det psykosociale arbejdsmiljø blandt plejepersonalet.
- Femte kapitel ser nærmere på, hvilke ændringer der samlet set er sket i det daglige arbejde på plejecentrene.
- Sjette og sidste kapitel indeholder den samlede konklusion samt afsluttende bemærkninger.
Konklusion
- Evalueringen viser, at den udadreagerende adfærd blandt borgerne, der har deltaget i projektet, er faldet markant i projektperioden.
- Interviewpersonerne siger selv, at de er blevet bedre til at håndtere og forebygge udadreagerende adfærd blandt borgerne og mener, at de ikke har de meget voldelige beboere mere.
- Evalueringen viser, at nogle aspekter af det psykosociale arbejdsmiljø er forbedret, mens andre ikke er. Den krænkende adfærd fra borgerne som for eksempel vold og trusler om vold er faldet i projektperioden. Dog er der store forskelle i ændringerne af det psykosociale arbejdsmiljø, således at én kommune har fået en markant forværring i det psykosociale arbejdsmiljø.
- Arbejdstilsynet har givet en række anbefalinger til, hvordan det psykosociale arbejdsmiljø kan tænkes ind, når der sker forandringer på arbejdspladsen. Det drejer sig blandt andet om at inddrage medarbejderne og kommunikere i hele forandringsprocessen.
Metode
Der er blevet anvendt forskellige metoder i undersøgelsen. Til at måle trivslen blandt borgere og medarbejdere er der således blevet anvendt spørgeskemaer, mens der er anvendt kvalitative interviews til at undersøge implementeringen og til at underbygge resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen.