Fællesskabsmålingen - En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark
Hvordan står det til med sammenhængskraften i Danmark? Føler alle sig som en del af samfundet? Få svar på disse spørgsmål i denne undersøgelse af danskernes sociale velbefindende.
Indhold
Trygfonden of SFI har i samarbejde lavet denne undersøgelse af, hvorfor nogle mennesker står uden for de sociale fællesskaber i Danmark. Det er en undersøgelse af danskernes sociale velbefindende, der tager udgangspunkt i menneskers oplevelser af at være en del af fællesskabet.
Undersøgelsen deler befolkningen op i tre grupper: flertallet (78 %), risikogruppen (18 %) og de socialt udsatte (4 %).
Undersøgelsen kan danne grundlag for beslutningstagere og fagfolks udvikling af nye indsatser og tiltag, der styrker alles muligheder for at deltage i samfundets fællesskaber.
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer, at de socialt udsatte danskere er dem, der kæmper med tunge problemer, som har påvirket både deres netværk og tætteste venner og familie. Det er en gruppe, der kæmper med ensomhed, arbejdsløshed og psykiske problemer.
Desuden viser undersøgelsen, at næsten en femtedel af befolkningen oplever, at de befinder sig på kanten af fællesskabet. De har kun få nære relationer, og føler sig ofte udenfor. Flertallet af dem ønsker at være en del af fællesskabet, men finder det svært at realisere dette ønske.
For at kunne hjælpe alle til at være en del af fællesskabet kræver det en mængde rummelighed hos flertallet og hos institutioner. Det kræver altså en social indsats fra både stat og civilsamfund at inkludere flere i fællesskaberne og styrke den sociale sammenhængskraft.
Metode
Undersøgelsen bygger på 2.292 danskere mellem 18 og 70 års besvarelser af en række spørgsmål. Spørgsmålene omhandler eksempelvis livstilfredshed, økonomi, netværk, tillid, deltagelse og helbred.