Fælles værdier i det sociale og sundhedsmæssige arbejde med socialt udsatte
En social- eller sundhedsmedarbejder der udviser omsorg, medmenneskelighed og respekt over for de socialt udsatte og som møder den udsatte med en åben ligeværdig kommunikation. Det er blot nogle af de værdier, som ifølge rapporten Fælles Værdier, skal sikre, at socialt udsatte føler sig anerkendte, når de henvender sig til social- og sundhedssystemet.
Indhold
Fælles Værdier er et forslag til en række værdier, som kan udgøre et fælles sprog eller en overordnet etik for det sociale og sundhedsmæssige arbejde med socialt udsatte.Rapporten tager udgangspunkt i sociale teorier, navnlig Axel Honneths anerkendelsesteori. Tankegangen er, at kvalitet i det sociale og sundhedsmæssige arbejde i høj grad er et spørgsmål om anerkendelse, og at dette ideal kan begrundes med henvisning til de krænkelseserfaringer, som mange dårligt stillede borgere giver udtryk for. Rapporten afsluttes med en formulering af en række udviklingstemaer, som kan være afsæt for mere lokale diskussioner om værdier og praksis i social- og sundhedsvæsenets mange forgreninger.
Konklusion
Det de socialt udsatte efterlyser i mødet med systemet er kvaliteter som menneskelighed, omsorg og interesse. Ofte er deres problemer så komplekse og sammensatte, at der ikke findes en bedste løsning, eller at den bedste løsning i hvert fald kun lader sig realisere i dialog og med respekt for borgeren. Forfatterne fremhæver bl.a. følgende nøgleord i mødet med de socialt udsatte borgere:
- Fokus på borgerens rettigheder
- Ægte og ærlig information (i borgerens tempo)
- Reelle muligheder for medinddragelse
- At der handles i fortrolighed og så vidt muligt i fælles forståelse med borgeren
- Værdsættelse og synliggørelse af borgernes perspektiver
Metode
Rapporten tager udgangspunkt i Axel Honneths teori om anerkendelse. Rapporten er udviklet i samarbejde med en bred kreds af professionelle inden for de mangfoldige grene af social- og sundhedssektoren.