Ensomhed og svage relationer blandt ældre
Denne rapport beskriver forekomsten af ensomhed og svage sociale relationer blandt ældre borgere i Danmark.
Indhold
Oplevelsen af ensomhed stiger med alderen og er størst blandt de ældste ældre. Med et stigende antal ældre i befolkningen og længere levetid er ensomhed og svage sociale relationer blandt ældre et vigtigt fokusområde for et godt helbred og god trivsel blandt ældre.
Rapporten beskriver forekomsten af ensomhed og svage sociale relationer blandt ældre borgere på 65 år eller derover i Danmark samt sammenhængen mellem ensomhed og svage sociale relationer og så en række faktorer: sociodemografiske forhold, geografisk placering, helbred, sygelighed og sundhedsadfærd.
Konklusion
Det fremgår af rapporten, at forekomsten af ensomhed og svage sociale relationer er stigende med alderen blandt borgere på 65 år eller derover. Sociodemografiske forhold, dårligt helbred og uhensigtsmæssig sundhedsadfærd øger risikoen for forekomst af ensomhed og svage sociale relationer. Undersøgelsen peger desuden på, at andelen af ældre, der føler sig ensomme, og som har angivet at have svage sociale relationer, varierer på tværs af regioner og kommuner i Danmark.
Blandt andet viser undersøgelsen, at 4,2 % af ældre borgere på 65 år eller derover føler sig ensomme, forstået på den måde, at de ofte er alene, selvom de mest har lyst til at være sammen med andre. Forekomsten af ensomhed stiger med alderen, hvor 3,2 % af de 65-74-årige, 4,5 % af de 75-84-årige, og 10,5 % blandt de ældste ældre på 85 år eller derover ofte føler sig uønsket alene.
Forekomsten af svage sociale relationer blandt ældre er belyst ved spørgsmål om hyppighed af kontakt til relationer henholdsvis til familie uden for husstanden, venner og naboer eller beboere i lokalområdet, og oplevelsen af at have nogen at tale med ved problemer eller ved behov for støtte.
Metode
Undersøgelsen anvender data fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017. Den Nationale Sundhedsprofil er en national repræsentativ befolkningsundersøgelse med stikprøver fra hver af de fem regioner samt en landsdækkende stikprøve.
De personer, som er udtrukket til at deltage i undersøgelsen, har enten haft mulighed for at udfylde et selvadministreret spørgeskema i papirform eller et identisk elektronisk spørgeskema. Deltagerne har desuden modtaget et introduktionsbrev med information om undersøgelsens formål samt en beskrivelse af, at deltagelse i undersøgelsen er frivillig, og at svarpersonerne sikres fuld anonymitet.