Domme og nævnssager om diskrimination
Få et overblik over antallet af anlagte og afgjorte sager om diskrimination på baggrund af etnicitet og handicap ved at læse denne rapport.
Indhold
I denne rapport får du indsigt i omfanget af anlagte og afgjorte sager ved danske nævn og domstole om diskrimination. Det er navnligt diskrimination på baggrund af race, hudfarve, religion, national eller etnisk oprindelse, handicap samt sager, hvor flere af de ovennævnte diskriminationsgrunde optræder.
Det er en kortlægning lavet af Ankestyrelsen med henblik på at afdække omfanget af ulovlig diskrimination i Danmark. Helt præcist tilvejebringer kortlægningen viden om systematikker i forhold til:
- Hvor og hvordan forskelsbehandling og hadforbrydelser finder sted
- Hvilke hændelser der typisk ligger til grund diskriminationssager
- Hvem der indberetter sager – i forhold til regional og demografisk karakter
- Hvem og hvilke organisationer, myndigheder eller institutioner der indklages for diskrimination
Konklusion
Kortlægningen viser blandt andet, at 236 nævnssager handler to tredjedele om diskrimination på baggrund af etnicitet og en tredjedel på baggrund af handicap. Der er under kortlægningsperioden (2009-2013) set en udvikling i et stigende antal handicapsager ved ligebehandlingsnævnet. Mens antallet af sager om etnicitet har været svingende i samme periode.
Diskrimination på baggrund af etnicitet:
- Blandt etnicitetsagerne er klageårsagen hyppigst chikane, men også sager om adgangsforhold både inden for og uden for arbejdsmarkedet.
- Der er en overvægt af mænd i gennemsnitsalderen 36 år blandt anklagerne i nævnssagerne om etnicitet.
- Det er hovedsageligt klagere, der har bopæl i hovedstadsregionen set i forhold til regionens andel af indvandrerbefolkningen.
Diskrimination på baggrund af handicap:
- I handicapsagerne handler sagerne primært om afskedigelse.
- Der er en overvægt af kvinder i gennemsnitsalderen 47 år blandt klagerne i disse nævnssager om handicap.
- Det er hovedsageligt klagere, der har bopæl i hovedstadsregionen set i forhold til regionens andel af den samlede befolkning.
Metode
Til udarbejdelsen af rapporten er der foretaget en interviewundersøgelse med 30 væsentlige fagpersoner.
I kombination med dette er der lavet en gennemgang af den forhenværende litteratur på området. Rapporten bygger også på afgørelsesresuméer samt viden hentet fra 66 relevante fagpersoner herimellem fagpersoner fra interesseorganisationer, fagbevægelser, myndigheder, advokater og forskere.
Derudover er der taget kontakt til Danmarks 24 byretter samt Østre og Vestre Landsret. Alle ovenstående dele er blevet sammenholdt med hinanden og udgør datagrundlaget for undersøgelsen og kortlægningen.