Alle skal med
Målsætninger for de mest udsatte frem mod 2020.
Indhold
Denne rapport indeholder regeringens udspil til målsætninger på det sociale område frem mod 2020. Regeringen opstiller i alt ni konkrete mål i forhold til indsatsen for de mest udsatte mennesker i vores samfund. Formålet er at sikre social mobilitet og gøre op med den negative sociale arv, så den enkeltes muligheder ikke afhænger af, hvilken baggrund man har, hvor man er født og i hvilken familie. Rapporten kommer i kølvandet på en række større reformer på uddannelses- og beskæftigelsesområdet. Det gælder fx folkeskolereformen, kontanthjælpsreformen og reformen af førtidspension og fleksjob. På baggrund af anbefalingen i rapporten fra Ekspertudvalget om Fattigdom (2013), vedtog regeringen desuden en teknisk grænse for fattigdom, som hermed følges op med sociale mål for dét, som kan lede til økonomisk fattigdom eller gøre det vanskeligt at komme ud af den – nemlig mangel på uddannelse, fravær af en fast bolig, et liv i kriminalitet eller misbrug.
De nye sociale målsætninger skal give et afsæt for at skabe bedre vilkår for de mest udsatte og sårbare i samfundet ved at fremme den forebyggende indsats og sikre, at den hjælp og støtte, der gives den enkelte borger, i højere grad gør en forskel. Det indebærer ikke afsættelsen af flere midler, men indsatser i forhold til at sikre, at det sociale arbejde gør en forskel og hjælper mennesker og familier videre.
Konklusion
Regeringen opstiller ni konkrete mål for det sociale område frem mod 2020 får såvel udsatte børn og unge samt udsatte voksne. Målene er følgende:
Udsatte børn og unge:
- Mindst 50 % af udsatte børn og unge har som 25-årige gennemført en ungdomsuddannelse.
- De udsatte børns faglige niveau i læsning og matematik skal forbedres.
- Andelen af 15-17-årige udsatte unge, der begår kriminalitet og får en fældende strafferetlig afgørelse, skal falde med mindst 25 %. Det svarer til en andel på højst 9 %.
- Andelen af anbringelser, der bryder sammen, skal falde med mindst 30 %. Det svarer til, at andelen af sammenbrud højst må udgøre 4 %.
Udsatte voksne:
- Antallet af hjemløse i Danmark reduceres med mindst 25 %. Det svarer til et niveau på højst 4.000 personer.
- Andelen af borgere, der vender tilbage til et herberg eller et forsorgshjem inden for det første år efter udskrivning til egen bolig, må højst udgøre 20 %.
- Andelen af kvinder på kvindekrisecentre, der har behov for mere end ét ophold, reduceres med mindst 30 %. Det svarer til en andel på højst 25 %.
- Andelen af borgere, som afslutter et behandlingsforløb for stofmisbrug som stoffri eller med reduktion i misbruget, øges til mindst 50 %.
- Antallet af narkorelaterede dødsfald skal reduceres og fastholdes på et niveau på højst 200 personer. Det svarer til en reduktion på mindst 30 %.