Alkoholbehandling til socialt udsatte borgere - Systemets tilbud i borgerperspektiv
Denne SFI- rapport stiller skarpt på forskellige aspekter ved socialt udsatte borgeres erfaringer og oplevelser med alkoholbehandling. Du kan yderligere læse om ti kommunernes behandlingsstrategier, tilbud med videre.
Indhold
I denne rapport kan du læse om en undersøgelse af, hvilke ønsker danskere, som er afhængige af alkohol, har i forhold til alkoholbehandling samt i hvilket omfang det nuværende behandlingssystem imødekommer disse borgeres behov.
I rapporten understreges det, at en stor andel af socialt udsatte borgere har alkoholrelaterede problemer. Men Social- og Sundhedsstyrelsen påpeger, at behandlingssystemerne møder mange udfordringer i forhold til både at få fat i - og at fastholde de socialt udsatte borgere i alkoholbehandling. Derfor mener forfatterne, at det er relevant at belyse, hvordan socialt udsatte borgere selv oplever systemets tilbud, hvilke ønsker de har samt hvad deres erfaring er med at søge og modtage alkoholbehandling. Dette er vigtigt for at sikre et rummeligt behandlingssystem i Danmark for alle borgere, mener forfatterne.
Ved at anlægge et sådant borgerperspektiv præsenteres borgernes egne oplevelser og vurderinger. I rapporten inddrages yderligere et systemperspektiv på alkoholbehandling for socialt udsatte borgere, som udgøres af nøglepersoner fra ti kommuners perspektiver på alkoholbehandling for socialt udsatte borgere.
Rapporten indeholder følgende syv kapitler:
- Baggrund: i dette kapitel kan du blandt andet læse om undersøgelsens kontekst og formål. Derudover beskrives også Social- og Sundhedsstyrelsens centrale anbefalinger på alkoholbehandlingsområdet.
- Begreber, data og metode: her kan du læse om det særlige borgerperspektiv, som anlægges i undersøgelsen samt rapportens andre metodiske tilgange, begrebsafklaring med videre.
- Kommunernes tilbud og behandlingsstrategier: i dette kapitel anlægges et systemperspektiv, derfor inddrages centrale nøglepersoner fra ti kommuners beskrivelser af behandlingstilbud og strategier i forhold til alkoholbehandling.
- Socialt udsatte borgeres ønsker om hjælp i forhold til alkoholforbrug: med afsæt i spørgeskemasvar fra borgere, som har - eller har haft - et stort alkoholforbrug, belyses i dette kapitel borgernes egne ønsker for professionel hjælp.
- Muligheder og barrierer i forhold til at få tilbud om alkoholbehandling: i dette kapitel kan du læse om borgernes erfaringer og oplevelser med at få adgang til behandling samt de muligheder og begrænsninger som borgerne peger på i forhold til dette.
- Socialt udsatte borgeres erfaringer med at modtage alkoholbehandling: også i dette kapitel stilles der skarpt på borgernes egne erfaringer. Hér sættes fokus på selve alkoholbehandlingerne, både ambulant behandling, døgnbehandling og andre former for behandling.
- Sammensatte problemer og opsøgende indsatser: i dette kapitel kan du læse om den slags problemer og de former for støttebehov, som borgerne beskriver. Derudover kan du læse om borgernes erfaringer med opsøgende indsatser samt deres erfaringer med støttekontaktpersoner og bostøttemedarbejdere.
I rapporten inddrages uddrag fra borgernes svar fra spørgeskemaundersøgelsen og udvalgte cases. Derudover indeholder kapitlerne tabeller, som illustrerer borgernes svar.
Konklusion
I rapportens første kapitel præsenteres læseren for undersøgelsens resultater og konklusioner. Opsummerende viser undersøgelsen følgende:
- Der er en stor variation mellem kommunernes tilrettelæggelser af alkoholbehandlinger for socialt udsatte borgere. Der er også en stor forskel på, hvordan de socialt udsatte borgere oplever alkoholbehandling. Denne forskel bunder ikke kun i, at kommunerne behandler forskelligt, men også i at gruppen af socialt udsatte borgere som individer er meget forskellige.
- Borgerne har i høj grad fået erfaringer med opsøgende indsatser og anser disse som meget betydningsfulde.
- Der er et behov for individualiserede og forskelligartede tilgange til hver borgers alkoholbehandling.
- Størstedelen af de socialt udsatte borgere, som får alkoholbehandling, vurderer, at det har hjulpet dem. Men hver femte borger oplever samtidigt ikke at have fået den hjælp, som de havde brug for. Hver fjerde oplever, at der mangler relevante tilbud, som kan hjælpe dem med deres alkoholforbrug.
Metode
Der er blevet gennemført henholdsvis interviews og en spørgeskemaundersøgelse, både med socialt udsatte borgere og med professionelle fagpersoner, fra ti udvalgte kommuner. 128 socialt udsatte borgere med et tidligere eller nuværende stort alkoholforbrug har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen.
Dertil har forskerne bag undersøgelsen udført etnografisk feltarbejde, som er lavet i forbindelse med opsøgende arbejde, herunder både en privat og en kommunal indsats.