Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Social udsathed

Alkohol i Danmark 2015

I denne undersøgelse kan du blive klogere på, hvordan danskernes alkoholvaner ser ud, hvad danskerne tænker om alkoholrelaterede skader, og hvor mange, der har boet sammen med én, der drak for meget.

Indhold

Denne undersøgelse er en del af det internationale projekt ”Joint Action on Reducing Alcohol Related Harm” (RARHA SEAS). Projektet har til formål at reducere alkoholrelaterede skader i EU. Sundheds- og Ældreministeriet har været med til at finansiere denne rapport, som fungerer som den danske del af projektet ved at kortlægge danskernes alkoholvaner samt deres holdninger til alkoholrelaterede skader.

Efter introduktionen og metodeafsnittet er undersøgelsen delt op i tre dele: vaner, skader på andre og holdninger. Resultaterne fra undersøgelserne på disse emner kan du læse en opsummering af i nedenstående afsnit ”Konklusion”.

Rapportens femte kapitel diskuterer undersøgelsens fund, blandt andet med udgangspunkt i metode og hvilken effekt valget af metode kan have haft på resultaterne.

Konklusion

Undersøgelsen konkluderer, at 10 % af deltagerne har drukket alkohol dagligt eller næsten dagligt i løbet af det sidste år. Undersøgelsen viser, at mænd drikker mere alkohol end kvinder, og at antallet af personer, der dagligt indtager alkohol stiger med alderen.

Endvidere viser undersøgelsen at 7 % af deltagerne ikke har drukket alkohol inde for det sidste år, blandt andet fordi det er usundt, at de ikke finder glæde ved det, og fordi de har set dårlige eksempler på, hvad alkohol kan gøre. Det gennemsnitlige maksimale antal genstande drukket ved samme lejlighed viser sig at være 8,3 genstande. Det maksimale antal genstande falder med alderen.

Undersøgelsen viser, at 19,3 % af deltagerne, som barn eller ung, har boet sammen én, der drak for meget, mens cirka halvdelen af deltagerne kender nogle, der har haft et alkoholproblem inden for de sidste 12 måneder.

I forhold til deltagernes holdninger, viser undersøgelsen, at deltagerne er forholdsvist enige om, at politiet gerne må teste alkoholpromille ved folk, selvom de kører pænt, samt at formidling af viden om alkohol må være den primære strategi for at nedbringe omfanget af de skadelige virkninger af alkohol.

Metode

Undersøgelsen er baseret på en stikprøve, hvor 1.575 tilfældigt udvalgte danskere i alderen 18-64 år har deltaget i en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Knud Juel
  • Heidi Amalie Rosendahl Jensen
  • Ola Ekholm
Årstal
2016
Udgiver
Statens Institut for Folkesundhed, 50 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Tegn på alkoholproblemer i børnefamilier

SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, 52 sider 2016

Familier med alkoholproblemer og deres børn - En sammenfatning

TUBA, 50 sider 2008

Mennesker med alkoholproblemer - Baggrund, belastning og behandling

Nyt Nordisk Forlag i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd, 250 sider 2015
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank