Årsstatistik 2012 - Statistik om centre der arbejder med senfølger efter seksuelle overgreb
Gruppen af voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen står i højere grad uden for arbejdsmarkededet end den samlede befolkning. Det viser tal fra Socialstyrelsen, som præsenteres i denne rapport.
Indhold
Denne rapport er en årsopgørelse for 2012 over brugen af landets centre, der tilbyder hjælp til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen i 2012. Formålet med statistikken er først og fremmest at få mere viden om det arbejde, der udføres på centrene, og de mennesker, der modtager støtte fra centrene.
Rapporten sætter bl.a. fokus på:
-
hvem der henvender sig
-
hvordan de henvender sig
-
deres tilfredshed med rådgivningen
-
deres uddannelsesbaggrund, arbejdsmarkedstilknytning og boform
-
det seksuelle overgreb
-
den behandling, de modtager
Årsstatistikken henvender sig til fagpersoner, der arbejder med voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.
Konklusion
Årsstatistik 2012 viser bl.a. at:
- Kun 44 % af de mænd og kvinder, der i 2012 har fået behandling på et af de frivillige centre, der arbejder med behandling af voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen, oplyser, at de er i arbejde.
- Helt op til 75 % meddeler, at de har problemer i forhold til at sætte grænser til seksualitet samt koncentrationsbesvær.
- For den største gruppe gælder, at overgrebene er begået af en person inden for familien.
- Langt hovedparten (82 %) har ikke anmeldt overgrebet til politiet.
Metode
I Årsstatistik 2012 – statistik om centre, der arbejder med senfølger efter seksuelle overgreb, indgår oplysninger fra 17 centre, der arbejder med mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen. Centrene er meget forskellige i forhold til størrelse, hvilken støtte de tilbyder, om de tilbyder behandling og i så fald hvilken behandling, om arbejdet udføres af lønnede eller frivillige medarbejdere, og om der er brugerbetaling eller ej.
Statistikken er baseret på data fra tre spørgeskemaer: Henvendelsesskema (skema 1), Behandlingsskema (skema 2) og Oplysningsskema (skema 3). Data indsamles over hele året.
Årsstatistikken er udkommet siden 2005.