Sundhedsprofil for voksne med helbredsrelateret aktivitetsbegræsning og fysisk funktionsnedsættelse
Denne rapport handler om voksne med helbredsrelateret aktivitetsbegrænsning og/eller fysisk funktionsnedsættelse. I rapporten findes et selvstændigt afsnit, der fokuserer på personer med psykisk sygdoms sundhedstilstand, sundhedsadfærd og sociale relationer.
Indhold
Denne rapport belyser sundhedstilstand, sundhedsadfærd, sociale relationer og kontakt med sundhedsvæsenet blandt voksne med helbredsrelateret aktivitetsbegræsning og/eller fysisk funktionsnedsættelse. Undersøgelsen omhandler tre grupper:
- Helbredsrelateret aktivitetsbegrænsning
- Besvær med at læse, høre eller gå og bære
- Psykisk sygdom
Afsnittet "Sundhedsprofil for personer med psykisk sygdom" er baseret på svar fra de personer, der i SUSY-2013 svarede, at de havde kortvarig eller længerevarig psykisk sygdom. Først i afsnittet beskrives gruppen af personer med psykisk sygdom i forhold til; køn, alder, uddannelse, erhvervsmæssig stilling og samlivsstatus. Derefter ses der nærmere på psykisk sygdom og:
- Andel, der lider af andre udvalgte sygdomme
- Selvurderet helbred
- Dårlig tandstatus
- Smerter i bevægeapparatet
- Hovedpine
- Træthed
- Søvnbesvær
- Symptomer på psykiske sygdomme
- Stress
- Medicin
- Seksuelt samvær
- Kost
- Rygning
- Alkohol
- Fysisk aktivitet i fritiden
- Overvægt
- Kontakt til familie, venner, internetbekendte
- Uønsket alene
- Ingen praktisk hjælp
- Kontakt til egen læge
- Ambulante besøg
Konklusion
- Personer med psykisk sygdom har generelt et dårligere helbred og trivsel, sundhedsadfærd og sociale relationer sammenlignet med resten af befolkningen.
- Der var en mindre andel af personer med psykisk sygdom, der selv vurderede at have et godt helbred, sammenlignet med de personer, der ikke havde en psykisk sygdom.
- Der var en større andel af personer med psykisk sygdom, der have dårlig tandstatus, smerter og ubehag i bevægeaparatet, hovedpine, træthed, søvnbesvær, psykiske symptomer, stress og var utilfredse med deres sexliv sammenlignet med de personer, som ikke havde en psykisk sygdom.
- Der var en større andel af personer med psykisk sygdom, der spiste junkfood, røg dagligt, havde stillesiddende fritidsaktivitet og var overvægtige. Forkomsten af rygning, svær overvægt og sidestillende fysisk aktivitet i fritiden var næsten dobbelt så stor hos personer med psykisk sygdom som hos personer uden psykisk sygdom.
- Flere personer med psykisk sygdom havde sjælden kontakt til familien eller følte sig ofte alene og havde ingen at tale med sammenlignet med personer uden psykisk sygdom.
Metode
Undersøgelsen er baseret på data fra Statens Institut for Folkesundheds sundhedsundersøgelse fra 2013 (SUSY-2013) og 2010.