Stigma og psykiske lidelser
Som det opleves og opfattes af mennesker med psykiske lidelser og borgere i Danmark.
Indhold
Stigma betyder ’miskrediterende særtræk’, og det opstår, når et menneske med eksempelvis en psykisk lidelse tilskrives særlige, stereotype og negative egenskaber. Denne rapport beskriver resultaterne fra et projekt om stigmatisering af mennesker med psykisk lidelse i Danmark. Projektet omfatter en kvalitativ og en kvantitativ undersøgelse, som belyser denne problematik fra to forskellige vinkler. Den kvalitative undersøgelse er gennemført og beskrevet af DSI. Den kvantitative undersøgelse er gennemført og beskrevet af SFI.
Formålet med projektet er dels at belyse, hvornår og hvordan stigmatisering opleves og udspiller sig mellem mennesker med forskellige psykiske lidelser og de mennesker, han/hun møder i sin omverden. Og dels at afdække den danske befolknings erfaringer med, viden om og holdninger til mennesker med psykisk lidelse. Resultaterne skal indgå i den fremtidige monitorering af omfanget af stigmatisering og i udviklingen af arbejdet mod mindre stigmatisering fremadrettet.
Konklusion
I forhold til undersøgelsens kvalitative del konkluderes det, at stigmatisering af psykisk lidelse har konkrete konsekvenser for mennesker med psykisk lidelse i form af oplevelser af konkret diskrimination, nedvurdering af egne evner og muligheder samt social udstødelse. I overensstemmelse med international forskning viser undersøgelsen, at mennesker med psykisk lidelse oplever stigmatisering i mødet med andre mennesker, at mange hæfter et stigma på sig selv, og at mange føler sig udsat for diskrimination i form af dårligere behandling i sundhedsvæsnet og uddannelsessystemet, dårligere adgang til velfærdsgoder og arbejdsmarkedet, og negative fremstillinger i medierne. Samtidigt peger undersøgelsen på yderligere tre vigtige temaer:
- Sproget om psykisk lidelse: I Danmark har vi et særligt sprog, der knyttes til forskellige psykiske lidelser. Det gælder særligt skizofreni, som i hverdagssproget bliver synonymt med splittelse, utilregnelighed og vold. Det har store konsekvenser for mennesker med psykiske lidelser, og der er behov for nye ord for forskellige psykiatriske diagnoser, og særligt i forbindelse med skizofreni.
- Tavshed og åbenhed: Det er et stort problem for mennesker med psykiske lidelser, når de oplever at blive mødt med usikkerhed og tavshed, hvis de fortæller om deres lidelse. Der er mange eksempler på, at selv inden for den nære familie omgives psykisk lidelse med tavshed, manglende forståelse eller endog afvisning og vrede. Det er derfor vigtigt at tilskynde og istandsætte mennesker med psykisk lidelse såvel som pårørende, kolleger osv. til at tale åbent om psykisk lidelse. Det kræver viden, et nyt sprog og stærke foregangsmænd og -kvinder.
- Hierarkisering: Der foregår en markant hierarkisering af psykiske lidelser i vores samfund, og skizofreni er entydigt den mest stigmatiserede lidelse. Det hverdagssprog og de billeder som er i omløb, forvrænger, hvad det er, og mennesker med skizofreni støder igen og igen hovedet imod de forvrængede billeder. Som konsekvens bruger de enorme ressourcer på at styre og kontrollere kommunikationen om deres lidelse. De skjuler den, kalder den noget andet, distancerer sig fra diagnosen og vurderer konstant, hvem der kan rumme at kende til diagnosen hvornår.
Samlet set får de forhold mange mennesker med psykiske lidelser, og særligt mennesker med skizofreni, til at bruge enorme kræfter på at skjule lidelsen og styre kommunikationen omkring den på studiet, på arbejdspladsen og i boligområdet, men også i de nære relationer, over for familiemedlemmer, børn, venner og kærester.
Den kvantitative del af undersøgelsen viser sammenfattende, at befolkningens holdninger til mennesker med psykisk lidelse beskriver et mere overordnet billede. Befolkningen er opmærksom på, at mange mennesker rammes af en psykisk lidelse, og mange fortæller selv, at de har en psykisk lidelse. De negative holdninger er dog også til stede hos en gruppe, og befolkningens manglende viden og de negative forestillinger, som en gruppe har, er en belastning for mennesker med psykisk lidelse og for deres pårørende. Der er således god grund til at arbejde for mindre stigmatisering.
Metode
Rapporten er blevet til i et samarbejde mellem DSI og SFI og er baseret på 1) En gennemgang af den omfattende internationale litteratur om stigmatisering af mennesker med psykisk lidelse, 2) En kvalitativ undersøgelse blandt 11 mennesker med psykisk lidelse, som bor i eget hjem, og 18 pårørende og 3) En spørgeskemaundersøgelse blandt 4.844 borgere.
Litteraturgennemgangen og den kvalitative del om psykiatribrugernes oplevelser er gennemført og beskrevet af DSI. Spørgeskemaundersøgelsen om borgernes holdninger er gennemført og beskrevet af SFI.