Statusrapport på Demensområdet
I denne rapport kan du læse en status på Demensområdet i Danmark 2015.
Indhold
Regeringen besluttede i 2015, at der skal udarbejdes en ny national demenshandlingsplan 2025. Den nærværende rapport er en del af processen med at udarbejde denne. Rapporten indeholder en status på demensområdet i Danmark. Den afdækker indsatser på tværs af sektorer og fagområder.
Der er sket en væsentlig udvikling på demensområdet inden for de seneste 15 år, og i løbet af de seneste år er der igangsat en lang række forskellige initiativer på området. Med denne rapport er formålet at gøre status på området og danne faktuel baggrund for mulige kommende tiltag. Den er udarbejdet af Sundheds- og Ældreministeriet med inddragelse af Sundhedsstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen, KL, Danske Regioner og Nationalt Videnscenter for Demens samt en række andre aktører og ministerier.
Rapportens opbygning:
I starten beskrives definitionen af demens og der gives en beskrivelse af de forskellige demenssygdomme.
Kapitel 3 til 7 fokuserer på de forskellige faser af et demensforløb: Forebyggelse af demens (kapitel 3), Udredning og diagnostik (kapitel 4), Medicinsk behandling af demens (kapitel 6), Pleje og omsorg (kapitel 7) og Støtte, rådgivning og aflastning til pårørende (kapitel 8).
De næste otte kapitler omhandler mere tværgående temaer: Organisering og samarbejde (kapitel 8), Magtanvendelse, værgemål m.v. (kapitel 9), Civilsamfund og den frivillige indsats (kapitel 10), Hjælpemidler og teknologi (kapitel 11), Demensvenlige plejeboliger (kapitel 12), Uddannelse og kompetencer (kapitel 13), Forskning og udviklingsprojekter (kapitel 14).
Kapitel 15 redegør for de relevante internationale erfaringer på demensområdet.
Metode
Denne rapport er baseret på oplysninger fra eksisterende publikationer, herunder kortlægningen af demensområdet fra 2010 samt nye data og oplysninger fra Sundhedsdatastyrelsen, KL, Danske Regioner og Nationalt Videnscenter for Demens.