Screeningsprojekt for psykisk sygdom
Undersøgelser har vist, at der er en stigning i antallet af retspsykiatriske patienter i Danmark og påvist, at en betydelig andel af den danske varetægtspopulation har psykiske sygdomme. Man har derfor anbefalet Kriminalforsorgen at udarbejde og afprøve et screeningsinstrument til identifikation af psykisk sygdom blandt varetægtsarrestanter. Denne rapport omhandler dette screeningsprojekt.
Indhold
Formålet med Kriminalforsorgens screeningsprojekt har været at undersøge, hvorvidt det er muligt at udarbejde et screeningsinstrument, der kan sætte sygeplejersker i stand til at identificere psykisk sygdom blandt varetægtsarrestanter, herunder at danne grundlag for at vurdere, om en ordning med screening af varetægtsarrestanter for psykisk sygdom kan anbefales indført på landsplan.
Konklusion
Rapporten konkluderer, ar den undersøgte varetægtpopulation og de psykisk syge har mange komplekse og sammenfaldende problemstillinger, som ikke blot relaterer sig til psykisk sygdom eller anden psykiatrisk lidelse, men også til et socialt marginaliseringsproblem.
Man konkluderer derfor, at der forekommer problemstillinger blandt varetægtspopulationen, som kræver behandlingstilbud, som ikke er til stede i Kriminalforsorgen. Undersøgelsen konkluderer yderligere, at det er svært at screene for psykisk sygdom i varetægtspopulationen, og at det er svært at udarbejde et pålideligt screeningsinstrument, som understøtter sygeplejerskernes identifikation af nyindsatte varetægtsarrestanter med en psykisk sygdom.
Undersøgelsen viser, at sygeplejersken, selvom de i overvejende grad identificerer tegn på behov for psykiatrisk tilsyn, ofte undlader at agere akut på mistanke om psykisk sygdom hos indsatte. Indførelse af systematiske opmærksomhedsspørgsmål ved nyindsættelse i Kriminalforsorgens institutioner formodes dog at være et bidrag til at løfte den almene sundhedsbetjening i Kriminalforsorgen - ikke mindst i forhold til tidlig identificering og overførelse af indsatte med psykiske sygdomme til behandling, som i dag sidder ubemærket hen.
På baggrund af ovenstående ligger undersøgelsen bl.a. op til følgende anbefalinger:
-
Screeningsprojektet fastslår, at fængselssygeplejerskerne ikke kan identificere samtlige varetægtsfængslede med psykisk sygdom ved hjælp af det afprøvede screeningsredskab. Det udarbejdede screeningsredskab anbefales derfor ikke udbredt til samtlige institutioner.
-
Det anbefales at øge fokus på efteruddannelse, faglig udvikling og sparring hos sundhedspersonalet, herunder bl.a. på, at sygeplejerskerne undervises i symptomer på psykisk sygdom og alvorlige psykiske lidelser samt i det komplicerede samspil, der er mellem kriminalitet, misbrug og psykisk sygdom blandt indsatte.
-
Det anbefales, at Kriminalforsorgen undersøger, om sundhedsbetjeningen kan optimeres i den forestående omorganisering af Kriminalforsorgen, således at der inden for de eksisterende økonomiske rammer dels kan tilknyttes deltidssygeplejersker til de arresthuse, hvor der ikke er sygeplejersker i dag, dels kan tilknyttes flere psykiatere og/eller psykologer til Kriminalforsorgens institutioner.