Præstationssamfundet
Hvordan er vi nået til et punkt, hvor depression er blevet en folkelidelse? Hvordan hænger depression og et vedvarende præstationspres sammen? Det belyser denne bog.
Indhold
Bogen sættes fokus på præstationssamfundet, som ifølge sociologen Anders Petersen er skyld i en depressionsepidemi. Op mod hver femte i den danske befolkning rammes af en depression og forbruget af antidepressiv medicin er eksploderet.
I bogen gives eksempler på hvordan præstationspresset kommer til udtryk og forholdet mellem præstation og depression.
Bogen er inddelt i følgende kapitler:
- I det første kapitel beskriver forfatteren depressionslidelsen som en lidelse, der fortæller noget meget vigtigt om det at være individ i vor tid. Derudover beskrives hvordan diagnosen skal forstås og dets karakteristika.
- Konkurrencestat og præstationssamfundet: nye normer og sociale regler på spil.
- Præstationsindividets strabadser - et liv i ubestemthed.
- Præstation som kronisk belastning - et blidt barbari har taget form.
- Depressionens aktualitet.
- Hvad bringer fremtiden?
Problemet med præstationspresset er, at det gennemsyrer alle dele af menneskets liv, påpeges det i bogen. På baggrund af dette vedvarende pres, som risikerer at blive en kronisk belastning, øges risikoen ligeledes for psykiske lidelser såsom depression. Anders Petersen mener, at det er muligt at modarbejde denne tendens - og det er en nødvendighed, hvis vi vil nedbringe depression i samfundet.
Bogen henvender sig til alle, der interesserer sig for udbredelsen af depression, og hvordan vi i samfundet kan og bør rette op på fejludviklinger, heriblandt præstationssamfundet.