Oplevet diskrimination og stigmatisering blandt mennesker med psykisk sygdom - Opfølgende undersøgelse (2013-2015) som et led i landsindsatsen EN AF OS
At opleve negativ forskelsbehandling og stigmatisering på grund af en psykisk lidelse er en alvorlig belastning. EN AF OS er en landsdækkende kampagne og landsindsats, som siden 2011 har arbejdet med at afstigmatisere psykisk sygdom og med at skabe åbenhed og aflive myter.
Indhold
Som et led i landsindsatsen blev der i 2013 gennemført en landsdækkende diskriminationsundersøgelse blandt mennesker med psykisk sygdom, som viste, at negativ forskelsbehandling og stigmatisering er et relativt udbredt problem. Diskriminationsundersøgelsen er nu gentaget i 2015 for at tage temperaturen på, hvordan det står til med udfordringerne omkring diskrimination og stigmatisering, samt for at undersøge, om der er sket ændringer i oplevet diskrimination og stigmatisering over den toårige periode, der har været mellem undersøgelserne. Derudover er undersøgelsen foretaget for at kigge nærmere på, om man med fordel kan fokusere på udvalgte grupper i det fremtidige arbejde med at bekæmpe diskrimination og stigmatisering. I denne rapport kan du læse resultaterne fra 2015-undersøgelsen.
Konklusion
Undersøgelsen viser blandt andet, at:
- Majoriteten (91 %) har oplevet en eller anden form for negativ forskelsbehandling på mindst et af de undersøgte livsområder (herunder venner, kærester/ægtefæller, familiemedlemmer, i sammenhæng med job, jobsøgning, offentlig transport, boligforhold med videre). I gennemsnit har deltagerne oplevet en eller anden grad af negativ forskelsbehandling inden for det sidste år på 6,4 ud af de 21 undersøgte livsområder. Negativ forskelsbehandling opleves ofte af mellem 35-43 % af deltagerne i de nære relationer (venner, familie, dates/kærester), og af 33-36 % af deltagerne i forbindelse med job- og uddannelsessteder.
- Langt de fleste deltagere (80 % i både 2013 og 2015) har i en eller anden udstrækning oplevet positiv forskelsbehandling fra familiemedlemmer.
- Tre fjerdedele af deltagerne i undersøgelsen angiver, at de har modarbejdet diskrimination og stigmatisering ved at etablere venskaber med mennesker, som ikke modtager behandling for psykisk sygdom.
- 92 % af deltagerne angiver at have afholdt sig fra handlinger eller på anden måde udvist selvstigmatiserende adfærd inden for det sidste år. Tre ud af fire deltagere angiver inden for det sidste år at have undladt at søge job grundet deres psykiske sygdom, og tilsvarende andel angiver at have undgået tætte relationer til andre mennesker inden for det sidste år. Flere af deltagerne beskriver,, at de skjuler deres lidelser grundet dårlige erfaringer med at være åben og frygten for at blive negativt forskelsbehandlet.
Undersøgelsen viser altså overordnet, at man med undersøgelsen i 2015 er blevet bekræftet i fundene fra 2013 og bekræftet i, at resultaterne er vigtige at arbejde videre med. Diskrimination og negativ forskelsbehandling er noget, som de fleste mennesker med psykisk sygdom kender til – i større eller mindre omfang. Undersøgelserne peger også på, at selvstigmatisering er et væsentligt problem og relativt set også et endnu større problem end egentlig diskrimination. Derudover tydeliggør denne undersøgelse fra 2015, at unge (15-30-årige) samt brugere af socialpsykiatrien kan have behov for særlig opmærksomhed, hvad angår bekæmpelse af oplevet diskrimination og stigmatisering.
Metode
Undersøgelsen er baseret på spørgeskemaundersøgelser. I alt indgår 1.269 besvarelser i undersøgelsen fra 2015.