Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Psykiatri

Oplevet diskrimination og stigmatisering blandt mennesker med psykisk sygdom

Undersøgelsen afdækker, hvordan mennesker med psykisk sygdom i Danmark oplever diskrimination og stigmatisering.

Indhold

Mennesker, som har eller har haft en psykisk sygdom, oplever, at de bliver negativt forskelsbehandlet i deres kontakt med familie, venner og kærester og i forbindelse med job eller uddannelse. Det viser spørgeskemaundersøgelsen, som KORA har foretaget for EN AF OS-kampagnen. Resultaterne svarer til, hvad man har fundet i tilsvarende undersøgelser i bl.a. Sverige og England. Det er i de nære relationer, at man tilbringer mest tid, og det er derfor også i forholdet til venner og familie, at man er mest udsat for at opleve negativ forskelsbehandling i form af manglende accept og forståelse.

Undersøgelsen viser ligeledes, at selvstigmatisering er et stort problem. Cirka 85 % af de adspurgte har inden for det seneste år fx holdt deres psykiske lidelse skjult for andre, undladt at have tæt kontakt med andre mennesker eller undladt at søge job eller uddannelse. Selvstigmatisering kan føre til tabte muligheder, mindre selvværd, mindre tillid til egen virkeevne og mindre tro på egen fremtid. Heldigvis viser undersøgelsen også, at 85 % af deltagerne i et eller andet omfang har modvirket selvstigmatisering, fx ved at etablere nye venskaber.

Konklusion

Undersøgelsen viser, at langt de fleste mennesker med psykisk sygdom, uanset køn, alder og diagnose, oplever diskrimination og stigmatisering. Det er særligt i de nære relationer, dvs. fra familie, venner og kærester samt i forhold til skole/uddannelse og jobsituationer, at deltagerne rapporterer oplevet negativ forskelsbehandling. Eksempelvis har 69 % af deltagerne angivet, at de i en eller anden udstrækning har oplevet negativ forskelsbehandling fra venner inden for det sidste år.

Samtidig viser undersøgelsen, at selvstigmatisering er den største risiko for mennesker med psykisk sygdom. 85 % af deltagerne har haft en selvstigmatiserende adfærd inden for det sidste år i form af at have skjult deres psykiske lidelser, og tilsvarende har 84 % af deltagerne undladt at have hyppig kontakt til andre mennesker inden for det sidste år.

Jo mere deltagerne oplyser, at sygdommen fylder i deres selvopfattelse på undersøgelsestidspunktet, i desto højere grad oplyser de også at opleve negativ forskelsbehandling samt selvstigmatisering.

Metode

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemabesvarelser. Ved brug af et internationalt valideret måleredskab undersøges både omfanget af oplevet diskrimination, stigmatisering og selvstigmatisering samt på hvilke områder mennesker med psykisk sygdom oplever diskrimination og stigmatisering som følge af deres sygdom.

Det er ikke muligt at bestemme datagrundlagets repræsentativitet i forhold til den samlede gruppe af danskere med psykisk sygdom. De fleste af undersøgelsens deltagere er med i kampagnen EN AF OS’s deltagerpanel, mens en mindre del af deltagerne har deltaget enten via papirskemaer rundsendt i social- og behandlingspsykiatrien eller via et link på EN AF OS-kampagnens hjemmeside og Facebookprofil. 

I alt indgår 1.561 besvarelser i diskriminationsundersøgelsen. Kvinder er overrepræsenteret i datagrundlaget, mens der er god spredning, hvad angår alder, diagnoser og geografisk område.

Forskning
Forfatter
  • Pernille Skovbo Rasmussen
  • Katrine Schepelern Johansen
Årstal
2013
Udgiver
KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 87 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Forskning;

Oplevet diskrimination og stigmatisering blandt mennesker med psykisk sygdom

KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 87 sider 2013
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Oplevet diskrimination og stigmatisering blandt mennesker med psykisk sygdom - Opfølgende undersøgelse (2013-2015) som et led i landsindsatsen EN AF OS

KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, 71 sider 2015
Undersøgelser og evalueringer;

Mediers fremstilling af psykisk sygdom

KORA, 20 sider 2016
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank