Metodeguide: Opsøgende og socialfaglig indsats for borgere med psykisk lidelse, som lever isoleret i egen bolig
Denne metodeguide beskriver, hvordan du trin for trin kan skabe kontakt til mennesker, der har en sindslidelse, og som lever isoleret i deres egen bolig.
Indhold
Borgere, der har en psykisk lidelse, og som lever isoleret, er en af samfundets mest sårbare grupper. De får ofte ikke den hjælp, de har brug for, da de har minimal kontakt til omverden og selvsagt er svære at få øje på.
I denne praksisnære metodeguide beskrives en ny metode til en opsøgende og socialfaglig indsats for borgere, som har en psykisk lidelse og som samtidig lever isoleret i egen bolig.
Metoden er en systematisk tilgang til at opspore og komme i kontakt med de borgere, der har en psykisk lidelse og lever i isolation, så de kan støttes i at ændre deres livssituation og på sigt kan få den social- og sundhedsfaglige indsats, de har brug for. Formålet med indsatsens metoder er at forbedre livssituationen for isolerede borgere, der har en psykisk lidelse.
Metoden består af to delindsatser, som hver indeholder en række kerneelementer herunder:
Fase 1: Den opsøgende indsats:
- En rammesætning
- En geografisk afdækning
- En kommunikationsstrategi
- Et indirekte opsporingsarbejde
- Et direkte opsporingsarbejde
Fase 2: Den socialfaglige indsats:
- En kontaktskabelse
- Et relationsarbejde
- En brobygning og overdragelse
Metodeguiden viser trin for trin, hvordan metoden kan anvendes i det konkrete arbejde med målgruppen. Hvert kerneelement i indsatserne beskrives herunder elementernes formål og fremgangsmåde. Desuden indeholder metodeguiden en række cases, der gør det nemt at relatere til praksis.