Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Psykiatri

Mere end almindelig hensynstagen? Borgere med psykiske lidelser – En udfordring for arbejdsmarkedet

Dette projekt tager afsæt i den kendsgerning, at psykiske lidelser er en hyppig årsag til, at mennesker i Danmark må forlade eller aldrig kommer ind på arbejdsmarkedet.

Indhold

Dette projekt tager udgangspunkt i den antagelse, at mange borgere med psykiske lidelser kan få, genopnå eller fastholde en plads på det ordinære arbejdsmarked, hvis deres behov for rimelig tilpasning og for forskellige former for støtte og kompensation blev imødekommet. Formålet med projektet er således at bidrage til at fremme muligheder og mindske barrierer for, at personer med en aktuel, periodisk eller overstået psykisk lidelse og/eller oplevet psykosocialt handicap inkluderes på det ordinære arbejdsmarked.

Rapportens undersøgelse tager udgangspunkt i fire spørgsmål, som man har frembragt ved hjælp af en række gruppeinterview med berørte borgere og interview med et antal virksomheder:

  1. Hvordan kan det at være eller at have været ramt af en psykisk lidelse opleves som et psykosocialt handicap i relation til det ordinære arbejdsmarked?
  2. Hvilke former for rimelig tilpasning og hvilke former for støtte og kompensation mener personer, der selv er eller har været ramt af en psykisk lidelse, at have brug for med henblik på at opnå eller fastholde en varig tilknytning til arbejdsmarkedet?
  3. Hvordan vil virksomheder kunne tilpasse sig ansatte med psykiske lidelser og hvilke støtteformer har virksomhederne behov for?
  4. Kan der eventuelt peges på særlige værdier, netop denne personkreds kan tilføre virksomhederne?

Konklusion

Undersøgelsen viser blandt andet, at næsten alle interviewpersoner har et ønske om at opretholde eller opnå en tilknytning i en eller anden form til arbejdslivet, uanset de psykiske vanskeligheders omfang og eventuelle tidligere erfaringer fra arbejdsmarkedet. Undersøgelsen viser videre, at virksomhederne har den opfattelse, at det er muligt for dem at løse opgaven med at få personer med psykiske vanskeligheder inkluderet på arbejdsmarkedet. De mener generelt, at det er en opgave for dem at sørge for at skabe den fornødne rummelighed på arbejdsmarkedet ud fra en holdning om, at det vil gavne personer med en psykisk lidelse. Dette er dog under forudsætning af, at virksomhederne opnår en tilstrækkelig økonomisk kompensation for arbejdet.

En del interviewpersoner fremhæver desuden dilemmaet mellem på den ene side åbenhed om ens vanskeligheder i forhold til arbejdspladsen og på den anden side angsten for at møde usikkerhed og fordomme hos kolleger. Her har den psykiatriske diagnose stor betydning for oplevelsen af fordomme, og skizofreni opleves som den mest fordomsbelagte diagnose. Interviewpersonerne fremhæver derudover, at det er vigtigt, at virksomhederne har formuleret en politik omkring ansættelse af medarbejdere med psykosociale handicap, som er anerkendt af alle i virksomheden, og som kan omsættes i fleksible og individuelle ordninger. Interviewpersonerne giver generelt udtryk for, at der er et behov for øget viden og information om psykosociale handicap, der kan mindske fordomme og usikkerhed på arbejdspladserne.

For flere af undersøgelsens resultater se kapitlet ”Hovedresultater” fra side 21-28.

Dokumentation og udviklingsarbejde
Forfatter
  • Pernille Jensen
  • Bjørn Christensen
  • Merete Dobusz
Årstal
2008
Udgiver
LAP – Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, 110 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Forskning;

Ungdom eller Sindslidelse – Interview med 20 unge med psykisk lidelse

Center for Forskning i Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, 166 sider 2004
Undersøgelser og evalueringer;

En tværfaglig udfordring - Undersøgelse af kommunernes indsats for mennesker med sindslidelse og misbrug

Socialt Udviklingscenter SUS, 93 sider 2011
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Mere end almindelig hensynstagen? Borgere med psykiske lidelser – En udfordring for arbejdsmarkedet

LAP – Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere, 110 sider 2008
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank