Mentale rum - Arkitektur, psykiatri, samfund
Bogen ”Mentale Rum – arkitektur, psykiatri, samfund” undersøger hvordan ny arkitektur kan hjælpe psykiatriske patienter.
Indhold
Kan man kurere sindssyge med skønhed? Bliver man helbredt af gule teglsten og gotiske trappegavle eller en formidabel udsigt? Sådan spurgte arkitekten M.G. Bindesbøll, da han i 1860 tegnede Jyske Asyl ved Riisskov i Aarhus. I denne bogs forord formuleres et bud på et svar: "Arkitektur kan ikke i sig selv helbrede og hele, men den kan, med sine mange virkemidler, medvirke til helbredelse og bedring, hvis man er bevidst om, hvilke muligheder, der er, hvordan man anvender dem, og hvilken effekt de har".
Du kan i denne bog læse om, hvordan arkitekturen kan gøre en forskel for psykiatribrugerne og eksemplerne spænder vidt. For at tage et lille, men meget konkret eksempel: Hvad gør man når patienter med svære kroniske sindssygdomme har en manglende evne til tæt og forpligtende samvær med andre og samtidig har et behov for at være i nærheden af andre? I bogen lyder svaret, at i storbyrummet kan patienten vælge at sidde på en bænk og betragte sin omverden – i en afdeling kan et møbleret område lidt væk fra dagligstuen imødekomme behovet. Andre eksempler handler om den inkluderende bolig, recovery-arkitektur og uderummenes betydning.