Livsstilsændring blandt psykisk syge kan redde liv
Personer med psykisk sygdom har en overdødelighed inden for stort set alle sygdomskategorier. Dobbelt så mange dør af hjertekarsygdomme og blodprop i hjernen, når man sammenligner med resten af befolkningen. Det skyldes blandt andet, at rygning, manglende motion og dårlig kost er dobbelt så udbredt hos personer med psykisk sygdom.
Indhold
Selvom ulykker og selvmord er hyppigere blandt personer med psykisk sygdom, så er det langt fra hovedårsagen til den kortere levetid. Rapporten viser, at personer med psykisk sygdom har en overdødelighed inden for stort set alle sygdomskategorier. Dobbelt så mange dør af hjertekarsygdomme og blodprop i hjernen, når man sammenligner med resten af befolkningen. Det skyldes blandt andet, at rygning, manglende motion og dårlig kost er dobbelt så udbredt hos personer med psykisk sygdom.
Nye tal viser, at personer med psykisk sygdom, præcis ligesom den øvrige befolkning, ønsker at leve sundere. Cirka 68 % vil gerne kvitte smøgerne sammenlignet med cirka 75 % af baggrundsbefolkningen. Personer med psykisk sygdom vil også gerne spise sundere og dyrke mere motion.
Rapporten konkluderer blandt andet, at der er god effekt af rygestop målrettet personer med psykisk sygdom, specielt ved brug af rådgivning og lægemidler. Personer med depression, der deltager i gruppebaserede motionsprogrammer med støtte, ser ud til at forbedre deres kondital med 9 % og muskelstyrke med op til 37 %. Og forskning peger også på, at det er muligt at gennemføre tiltag i forhold til overvægt.
Konklusion
Der er god grund til at arbejde med livsstilen hos personer med psykisk sygdom. En betydelig andel af deres overdødelighed, som afkorter levetiden med 15-20 år, skyldes nemlig somatisk sygdom, som er forårsaget af usund livsstil. Nye landsdækkende tal viser, at henholdsvis svær overvægt, rygning, usund kost og stillesiddende adfærd forekommer ca. dobbelt så hyppigt hos personer, der angiver, at de har en psykisk sygdom, som i baggrundsbefolkningen.
Men tallene viser også, at disse personer, i lige så høj grad som andre, ønsker at holde op med at ryge, spise mere sundt og være mere fysisk aktive. Rapporten konkluderer, at det med den rette intervention er muligt for personer med psykisk sygdom at ændre deres livsstil, og at de i høj grad selv ønsker denne forandring. Dog oplever personer med psykisk sygdom, at der er en række barrierer, bl.a. deres sygdomssymptomer, de medicinske bivirkninger og den samlede livssituation. Individuelle hensyn og støtte fra det professionelle og personlige netværk er derfor af stor betydning i forbindelse med planlægningen og gennemførelsen af livsstilsinterventioner og -aktiviteter.
Metode
Rapporten er baseret på litteratursøgninger i videnskabelige artikeldatabaser. Vægten er lagt på internationale systematiske oversigtsartikler og metaanalyser samt større rapporter fra anerkendte tidsskrifter, forskningsinstitutioner og myndigheder.
Endvidere er nyere og særligt vigtige enkeltstudier medtaget. Litteratursøgningen fandt sted fra april til august 2012.