Kortlægning af retspsykiatrien
Denne rapport peger på mulige årsager til udviklingen i antallet af retspsykiatriske patienter og giver viden om indsatser for denne gruppe.
Indhold
Der er i perioden 2001-2014 sket en tredobling af antallet af retspsykiatriske patienter, som er patienter idømt en foranstaltningsdom. Den nærværende rapport er udarbejdet af en faglig ekspertgruppe fra Sundheds- og Ældreministeriet. Den præsenterer mulige årsager til den markante stigning og beskriver ekspertgruppens aktuelle viden om forebyggende, behandlende samt rehabiliterende indsatser for retspsykiatriske patienter.
Rapporten er bygget op således, at den starter med en indledning (1) og en sammenfatning (2). Efterfølgende afklares rapportens begreber (3). Dernæst følger et afsnit som beskriver mulige forklaringer på stigningen i antallet af retspsykiatriske patienter – belyst via foranstaltningsdomme (4). I det efterfølgende afsnit analyseres og vurderes de mulige forklaringsfaktorer (5). Det sidste afsnit beskriver forebyggende, behandlende og rehabiliterende indsatser på området, samt forskning i retspsykiatrien (6).
Konklusion
Der er primært sket en stigning i antallet af foranstaltningsdomme for mindre alvorlige personfarlige hændelser, dvs. mest simpel vold eller vold og trusler mod offentligt ansatte.
På baggrund af kortlægningen konstaterer ekspertgruppen, at der er tale om flere forskellige faktorer, som kan bidrage til at forklare stigningen i antallet af retspsykiatriske patienter.
Bl.a. peger ekspertgruppen på, at der i perioden 2002-2014 er sket en stigning på 50 pct. i antallet af mentalundersøgelser. Før der træffes en beslutning om, hvorvidt der gives en straf eller foranstaltningsdom er der altså stor opmærksomhed på lovovertræders mentale tilstand. Ekspertgruppen vurderer, at den øgede brug af mentalundersøgelser medfører flere foranstaltningsdomme i stedet for straf, og er dermed en vigtig forklaring på stigningen i antallet af retspsykiatriske patienter.
Ift. kortlægningen af de forskellige indsatser, peger ekspertgruppen bl.a. på, at sammenhæng mellem de forskellige myndigheder – kommune, psykiatriske afdelinger, Kriminalforsorgen, m.fl. er særlig væsentlig. Ekspertgruppen efterlyser ny viden og forskning på det retspsykiatriske område, som kan bidrage til at styrke indsatsen for de retspsykiatriske patienter.
Metode
Ekspertgruppen har indsamlet data fra Landspatientregistret samt fra Justitsministeriets Forskningskontor, baseret på data fra Danmarks Statistik, Det Psykiatriske Centrale Forskningsregister og supplerende oplysninger.