Isolerede sindslidende i egen bolig - Evalueringsrapport
Hvordan kan en socialfaglig indsats for borgere med psykiske lidelser, der lever isoleret i egen bolig, øge borgernes psykisk velbefindende, tillid, håb og motivation i forhold til at genetablere sociale relationer? Det kan du læse mere om i denne evaluering.
Indhold
Mennesker med sindlidelser, der lever isoleret, opsøger ikke selv den hjælp, de har brug for, og samtidig overses de af omverden, idet de lever tilbagetrukket og mangler et socialt netværk.
I projektet Isolerede sindslidende i egen bolig har tre projektkommuner afprøvet en metode målrettet gruppen bestående af to faser herunder:
Den opsøgende indsats, som omhandler projektmedarbejdernes opsporingsarbejde herunder at skabe kontakt til målgruppen. Desuden er opsporingsarbejdets indirekte formål at skabe kontakt til borgere, der ikke er i målgruppen, men som har brug for anden støtte og hjælp.
Den socialfaglige indsats, der efterstræber at forandre situationen for borgeren ved kontaktskabelse, relationsarbejde og brobygning. Indsatsens overordnede formål er at øge målgruppens motivation for støtte eller deres evne til at fastholde kontakt til eventuelt netværk og socialfaglig støtte samt udvikling i egen livssituation på længere sigt.
Evalueringsrapporten er opbygget således:
- I første del indledes rapporten for derefter at indeholde en kort sammenfatning og konklusion af evalueringens resultater. Hvis du blot vil læse et udsnit af rapporten, kan dette afsnit anbefales som overbliksskabende.
- I anden del præsenteres kort evalueringens design, anvendte metoder, en læsevejledningen og en begrebsafklaring.
- I tredje del beskrives de projektkommuner, der har afprøvet metoden samt kommunernes organisering.
- I fjerde del belyses de borgere, der er målgruppen for indsatsen. Borgernes karakteristika er bl.a., at de har en psykisk lidelse, at de lever isoleret og at de lever under uacceptable forhold i egen bolig.
- I femte del beskrives metoden mere dybdegående herunder de to faser 1) Den opsøgende indsats og 2) Den socialfaglige indsats.
- I sjette del opsamles resultaterne af den opsøgende og den socialfaglige indsats.
- I syvende del belyses de faktorer i implementeringsmiljøet, der har fremmet eller hæmmet implementeringen af indsatsen samt betydningen af projektkommunernes organisering af arbejdet.
- I ottende og sidste del beskrives metodens økonomiske konsekvenser herunder omkostninger ved implementering, drift af indsatsen og nye indsatser samt potentielle økonomiske gevinster.
Konklusion
Resultaterne af den opsøgende indsats viser:
- Projektmedarbejderne har haft kontakt til i alt 176 opsporerede borgere, som er vurderet som potentielle borgere i målgruppen. Samlet set viser evalueringen, at der har været en positiv sidegevinst ved metodens opsøgende indsats, da en række borgere, der ikke har haft behov for metodens socialfaglige indsats, men anden indsats, er hjulpet videre med støtte og hjælp.
Resultaterne af den socialfaglige indsats viser:
- Hovedparten af borgerne har oplevet en positiv udvikling i forhold til at opnå en større afklaring af egne behov og ønsker.
- Borgerne er i højere grad motiverede for at indgå i relationer med andre og større tillid til andre. Det kortsigtede mål om at gøre borgeren forandringsparat i forhold til en eventuel kontakt til øvrige sociale- og sundhedsfaglige tilbud er i overvejende grad indfriet.
- Desuden viser evalueringen, at de forventede resultater på længere sigt er en forbedring på centrale områder, der udtrykker borgerens recovery herunder håb, tillid, identitet og selvværd.
Derudover viser resultaterne af projektkommunernes implementering af metoden, at metoden i overvejende grad er implementeret systematisk og loyalt på tværs af de tre kommuner, dvs. de positive resultater for borgeren kan spores tilbage til indsatsen.
Desuden påpeges gode erfaringer i kommunerne herunder vigtigheden af bl.a. systematik og stringens i kommunikationen til samarbejdspartnere og øvrige aktører i civilsamfundet, forskellige måder at kontakte borgerne på samt vigtigheden af ydmyghed, vedholdhed og oprigtig interesse, når den socialfaglige indsats går i gang.
Evalueringen peger i forlængelse af konklusionerne på en række anbefalinger til det fremadrettede arbejde med metoden og borgere med sindslidelser, der lever isoleret i egen bolig.
Metode
Evalueringens resultater er baseret på både kvalitative og kvantitative metoder og data.