Forebyggelse af ensomhed blandt ældre
I denne rapport kan du blive klogere på, hvad ensomhed er, hvor udbredt det er blandt ældre i Danmark, samt hvordan ensomhed kan forebygges i kommunerne, blandt andet ved inddragelse af frivillige.
Indhold
Denne indsatsguide henvender sig til kommuner og kommunalt ansatte, der arbejder med ældre i forskellige sammenhænge. Rapporten argumenterer for, at det er vigtigt, at kommunerne fokuserer på de sociale aspekter af borgernes liv, og at disse aspekter er lige så vigtige som psykiske og fysiske aspekter.
I indsatsguiden kan du finde en redegørelse for, hvad ensomhed er, hvor udbredt ensomhed er blandt ældre, samt hvordan fænomenet kan mindskes. Guiden er delt op i tre dele: fakta om ensomhed, forebyggelse af ensomhed samt metoder & redskaber.
Guiden fremlægger en række eksempler på kommunale indsatser mod ensomhed, herunder ”Fortæl for livet” og ”Søndagskaffe”. En central del af arbejdet med ensomhed i kommunerne er at inddrage frivillige. Dette kan du også læse om i guiden.
En oversigt over allerede afprøvede metoder og redskaber til kommunens indsats mod ensomhed. Her finder du seks konkrete handlinger, der kan forebygge ensomhed i kommunen:
- Opmærksomhed: Er der tegn på ensomhed?
- Nysgerrighed: Er der grund til min bekymring?
- Behovsafdækning: Hvad savner borgeren i sin hverdag?
- Det kærlige skub: Hvad skal der til for, at borgeren får mere kontakt med andre?
- Den gode start: Hvordan medvirker vi til, at borgeren bliver taget godt imod?
- Del af fællesskabet: Hvordan gør vi samvær til nærvær?
I afsnittet ”metoder & redskaber” finder du nogle konkrete metoder og redskaber til arbejdet med ensomhed, der tager udgangspunkt i tre fokuspunkter. Værktøjerne tager især udgangspunkt i opmærksomhed og viden på området samt inddragelsen af frivillige.
Et eksempel fra dette afsnit er et opmærksomhedsværktøj, der har til formål at hjælpe ansatte til at afsøge, om ældre mennesker har udækkede sociale behov. Et andet eksempel er afholdelsen af temadage for frivillige. Disse værktøjer er let tilgængelige og praksisrelaterede.
Metode
Den viden og erfaring, rapporten bygger på, er indsamlet gennem et samarbejde med over 40 kommuner. Undersøgelsen er baseret på 9.000 spørgeskemabesvarelser og 24 dybdegående interviews.
Løbende i rapporten indgår en række citater fra interviews med ældre, der føler sig ensomme.