Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Psykiatri

Førtidspension til personer med psykisk lidelse

Kommunerne er blevet bedre til at vurdere, hvornår en borger med en psykisk lidelse har ret til førtidspension, viser denne praksisundersøgelse fra Ankestyrelsen. Undersøgelsen viser dog også, at der i 16 % af sagerne er bevilget førtidspension uden, at der var tilstrækkeligt grundlag for det.

Indhold

Ankestyrelsen har i denne praksisundersøgelse indkaldt og vurderet 125 sager, hvor kommunerne har truffet afgørelse om tilkendelse af førtidspension.

Personkredsen i undersøgelsen er defineret som modtagere af førtidspension i aldersgruppen 18-65 år, hvor kommunen har truffet afgørelse om tilkendelse af førtidspension, og hvor hoveddiagnosen er en affektiv sindslidelse (grundlæggende forandringer i stemningslejet, enten i form af depression eller opstemthed) eller en nervøs eller stressrelateret tilstand.

Konklusion

Undersøgelsen viser, at 84 % af kommunernes afgørelser er i overensstemmelse med lovgivningen. 16 % af kommunernes afgørelser, svarende til 20 sager, ville derimod blive ændret eller hjemvist til fornyet behandling, hvis de var blevet forelagt Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg som klagesager. I disse sager er der ikke tilstrækkelig dokumentation for varig og væsentlig nedsat arbejdsevne.

I 80 %, svarende til 100 sager, er det Ankestyrelsens vurdering, at den lægelige behandling, dvs. de behandlingsmæssige foranstaltninger, der er sat i værk i sagen, samlet set har været hensigtsmæssige, mens den i 20 % eller 25 sager enten i ringe grad eller slet ikke har været hensigtsmæssige. Blandt de 25 sager, hvor de behandlingsmæssige foranstaltninger ikke har været hensigtsmæssige, er der sager, hvor den relevante behandling ikke har været forsøgt, eller hvor borgeren med fordel langt tidligere i forløbet kunne have fået behandling for den psykiske lidelse.

Ankestyrelsen anbefaler bl.a. at:

  • Kommunerne skal sørge for, at der tidligt i forløbet indhentes psykiatriske oplysninger til belysning af diagnose og mulighed for behandling. Der kan tidligt i forløbet være behov for behandling af den psykiske lidelse, og formålet kan forspildes, hvis behandlingen iværksættes for sent.
  • Kommunerne skal sørge for, at arbejdsprøvningen bliver individuelt tilpasset, således at der tages hensyn til borgerens eventuelle skånebehov. Kun derved belyses muligheden for bedring af arbejdsevnen og borgerens ressourcer bedst muligt.

Metode

Ankestyrelsen har undersøgt 125 sager om førtidspension til personer med psykiske sygdomme, hvor der principielt kan være mulighed for behandling, som f.eks. angst og depression.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Ankestyrelsen
Årstal
2012
Udgiver
Ankestyrelsen, 73 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Førtidspension til personer med psykisk lidelse

Ankestyrelsen, 73 sider 2012
Undersøgelser og evalueringer;

Mediers fremstilling af psykisk sygdom

KORA, 20 sider 2016
Forskning;

Ungdom eller Sindslidelse – Interview med 20 unge med psykisk lidelse

Center for Forskning i Socialt Arbejde, Aalborg Universitet, 166 sider 2004
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank