Evaluering: Projekt anonym ambulant stofmisbrugsbehandling
Projekt anonym ambulant stofmisbrugsbehandling (PAS) blev igangsat af satspuljepartierne som et forsøgsprojekt i perioden 1. januar 2011 til 31. december 2012. Formålet var at skabe viden om, hvorvidt der er en gruppe af borgere med stofmisbrug uden for behandlingssystemet, som det er muligt at få i behandling, når tilbuddet kan gives anonymt. Denne rapport evaluerer forsøgsprojektet.
Indhold
Projekt anonym ambulant stofmisbrugsbehandling er målrettet borgere med et behandlingskrævende stofmisbrug, der har en forholdsvis tæt tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelsessystemet. Målgruppen for projektet er altså personer, der er relativt lavt belastede på andre sociale parametre end deres stofmisbrug, og det er en målgruppe, som traditionelt ikke har henvendt sig til stofmisbrugsbehandlingssystemet. Forsøgsprojektet kører i Odense og København og er primært organiseret omkring gruppebehandling, hvor deltagerne kan deltage en gang ugentligt i ca. fire måneder. Derudover er der tilknyttet et tilbud om at deltage i en stoffri gruppe efter endt behandlingsforløb. Udover gruppebehandlingen har deltagerne mulighed for at modtage tilbud om fx akupunktur og yoga. Målet for behandlingen er stoffrihed eller reduktion af rusmiddelbrug for de deltagere, der gennemfører behandlingen.
Rapportens kapitel 1 indeholder en analyse af målgruppen. I analysen indgår informationer om målgruppens køn, alder, sociale variabler, rusmiddelmønster og belastningsgrad, samt målgruppens behov for anonymitet i behandlingen. Kapitel 2 omhandler rekruttering af borgere til projekterne, og kapitlet beskriver de rekrutteringsindsatser, der har været iværksat, hvem der har henvendt sig, hvordan de har oplevet rekrutteringen, og hvilke betydning muligheden for anonymitet har haft for deres henvendelse. Kapitel 3 indeholder en analyse af deltagernes udbytte af behandlingen og de faktorer, der påvirker fastholdelse i misbrugsbehandling. Derudover ses på de udfordringer, der kan være forbundet med at implementere anonymitet i den sociale stofmisbrugsbehandling. Kapitel 4 indeholder en sammenfatning af en omkostningsanalyse, der beskriver en række beregninger over udgifter forbundet med et behandlingstilbud som Projekt anonym ambulant stofmisbrugsbehandling.
Konklusion
Med Projekt anonym ambulant stofmisbrughandling (PAS) er det lykkedes to projekter i København og Odense at rekruttere en målgruppe til misbrugsbehandling, der ikke tidligere har opsøgt behandlingssystemet. I alt er 430 personer blevet indskrevet til behandling i PAS i Odense eller København i perioden 1. januar 2011 til 31. december 2012. 59 % har gennemført behandlingen, og 30 % er udeblevet fra behandlingen, efter de er startet op. De resterende er udskrevet til anden behandling eller mod råd fra medarbejderne. Af de deltagere, der har gennemført behandlingen, har 39 % ikke brugt stoffer de sidste 30 dage inden udskrivning. De deltagere, der stadig bruger stoffer ved udskrivning, har kraftigt reduceret deres forbrug. Gennemsnitsalderen er 31 år for deltagerne, en femtedel af deltagerne i PAS er dog mellem 18 og 24 år.
Projekterne har rekrutteret en ressourcestærk gruppe af borgere, hvor 61 % har en lønindkomst og 20 % modtager SU. De ser ikke sig selv som brugere af misbrugsbehandlingstilbud, og muligheden for at få behandling anonymt er afgørende for, at de henvender sig. Arbejde, uddannelse og fremtidige jobmuligheder er den væsentligste årsag til, at deltagerne ønsker anonym misbrugsbehandling. Andre vigtige årsager er frygten for, at misbruget kan have konsekvenser for deres børn, og at familien skal få kendskab til misbruget. Besværlighederne ved at leve et dobbeltliv, hvor misbruget holdes hemmeligt for familie og arbejde, er en stor årsag for målgruppen til at søge behandling.
Formidlingen af PAS har appelleret til målgruppen. Formidlingen har lagt vægt på tre budskaber: at misbrug forekommer i alle samfundslag, at behandlingen er anonym, og at målet er stoffrihed eller reduktion af forbrug. Muligheden for anonymitet er dog ikke den eneste grund til, at målgruppen tiltrækkes og fastholdes i behandlingen. En anden afgørende faktor er, at behandlingen er fysisk adskilt fra anden social misbrugsbehandling og har en diskret indgang, der ikke kan identificeres som indgangen til et misbrugsbehandlingssted. En tredje afgørende faktor for deltagerne er, at de i behandlingen har mødt personer, de har kunnet identificere sig med i forhold til deres samlede situation – og derved ikke personer, der er stærkt socialt belastet.
Metode
Evalueringen bygger på:
- Et elektronisk spørgeskema, der er udfyldt af medarbejderne i projekterne for samtlige deltagere ved indskrivning og ved afslutning af behandling/udskrivning.
- Gruppeinterview og enkeltpersons interviews med i alt 14 personer, der har deltaget i gruppebehandlingen i enten København eller Odense.
- Et samlet gruppeinterview med medarbejdere fra Odense og København.