Et liv i periferien - Levevilkår og samfundsdeltagelse blandt danskere med svære sindslidelser
Mennesker med svære sindslidelser som skizofreni, affektive sindslidelser og svære depressioner har en lavere beskæftigelsesgrad og lever kortere end mennesker uden sindslidelse. Sådan lyder konklusion i denne forskningsrapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.
Indhold
Gennem mange år har der været en stigning i antallet af personer, der behandles for psykiske lidelser, og der bliver brugt mange ressourcer på at behandle sindslidende og sikre dem et godt og alsidigt liv på trods af deres sygdomme.Denne bog bringer på baggrund af et projekt i Rockwool Fondens Forskningsenhed en bredere analyse af samfundsdeltagelsen og levevilkårene for personer, der lider af en svær sindslidelse. Hvilke familieforhold indgår personer med svære sindslidelser i? Hvordan er deres tilknytning til arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet, deres indkomster, deres eksponering over for kriminalitet, og er der eventuel overdødelighed blandt personer med svær sindslidelse? I bogen indgår desuden analyser af de socioøkonomiske forhold i de familier, hvor de senere psykisk syge er vokset op.
Konklusion
Siden 1980’erne er mennesker med en svær psykisk lidelse blevet stadig mere marginaliseret fra det såkaldte almindelige samfund. Deres økonomiske situation er blevet dårligere, oftest har de ikke et arbejde, de mangler sociale relationer, og de bonner ud i kriminalitets- og misbrugsstatistikkerne. Det er det billede, som Rockwool Fondens forskningsrapport tegner. Der er især to forskningsresultater, der springer i øjnene; nemlig forskning der berører beskæftigelsesgrad og overdødelighed. Der er en stor overdødelighed blandt mennesker med en psykisk sygdom. Forskerne har bl.a. set på unge i alderen 25-34 år, som har været indlagt i henholdsvis 1980 og 1995, og det viser sig, at de har samme risiko for at dø som en 60-årig. 15 år efter indlæggelsen er hver femte af dem døde. Om beskæftigelsesgraden konkluderer forfatterne, at allerede seks år før mennesker med skizofrenisymptomer får stillet selve diagnosen og kommer i behandling, forværres deres beskæftigelsessituation væsentligt, og allerede 15 år før, at diagnosen stilles, har de en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet end deres søskende.
Metode
Bag undersøgelsen står Rockwool Fondens forskningsenhed. Den er baseret på registerdata for samtlige de personer i Danmark, der har haft kontakt med den offentlige sygehuspsykiatri fra 1969-2010. Fokus i rapporten er på voksne med såkaldte svære sindslidelser som skizofreni, affektive lidelser og svære depressioner.