Et liv i egen bolig - Analyse af bostøtte til borgere med sindslidelser
Der er stor forskel på, hvordan kommunerne udmønter bostøtte til sindslidende, viser denne rapport fra SFI. Nogle kommuner arbejder struktureret og med et udviklingsperspektiv, som sigter på at hjælpe borgerne til at klare sig med mindre støtte. Andre kommuner arbejder uden faste procedurer og ser mere bostøtten som en traditionel omsorgsfunktion.
Indhold
Denne rapport analyserer, hvordan kommunerne implementerer bostøtte til borgere med sindslidelse. Den ser på, hvordan sammenhængen er mellem servicelovens § 85 om bostøtte og kommunernes praksis på området, og hvordan de berørte borgere oplever bostøtten.
Konklusion
Undersøgelsen konkluderer, at i forhold til bostøtte fordeler kommunerne sig over et spektrum. Nogle kommuner bruger i høj grad bostøtten til at gøre borgeren mere selvhjulpen, andre ser mere bostøtte som en støtte til borgere uden at sætte mål for udvikling. De udviklingsorienterede kommuner er karakteriseret ved, at de standardiserer metoder og procedurer for visitation og overgang til bostøtte, lægger vægt på evidensbaserede metoder og viser interesse for at måle på virkning af bostøtteindsatsen, samt at de udvikler viden og kompetencer blandt medarbejderne.
Borgere med sindslidelse som modtager bostøtte, er i begge typer kommuner yderst tilfredse med støtten. Kommunerne tilbyder generelt borgere med behov støtte til at håndtere såvel psykiske som praktiske problemer, skabe kontakter og arbejde hen imod at komme i job eller uddannelse. Bostøtteindsatsen handler dog mere om støtte til borgeren som person og mindre om borgerens kontakt til det omgivende samfund. Man kan derfor spørge, om bostøtteindsatsen i Danmark lægger tilstrækkelig vægt på det udadrettede, og om den gør nok for at modvirke, at borgeren bliver isoleret.
Metode
Analysen bygger bl.a. på møder med brugerorganisationer, kommuner og regioner, spørgeskemaundersøgelser til borgere med sindslidelse med bostøtte, bostøttemedarbejdere, ledere af bostøtte og den kommunale myndighed samt fokusgrupper med deltagere fra forskellige funktioner i kommunen og fra behandlingspsykiatrien. Endvidere bygger analysen på en gennemgang af international litteratur omkring bostøtte samt CPR-materiale vedrørende borgere med sindslidelse med bostøtte.