En helt anden hjælp – Recovery i bruger- og pårørendeperspektiv
55 tidligere og nuværende patienter fortæller, hvad der skal til for at komme sig efter alvorlige psykiske problemer.
Indhold
Hvad skal der til for at komme sig efter alvorlige psykiske problemer? Denne bog fremlægger den første danske undersøgelse af, hvad der fremmer eller hæmmer muligheden for at komme sig. Undersøgelsen er baseret på omfattende interview med 55 tidligere og nuværende patienter og pårørende. Ingen af fortællingerne er ens, men fællestrækkene er tydelige og udfordrer mange af de antagelser om psykiske problemer, som i dag ofte opfattes som kendsgerninger.
De hyppige beretninger om selvmord og selvmordsforsøg, seksuelle overgreb, vold, misbrug, fattigdom og alvorlige brud giver anledning til at overveje, om psykisk sygdom nu også rammer så tilfældigt, som man tror.
Bogen kommer også ind på, hvordan man samfundsmæssigt og i behandling og støtte kan fremme den enkeltes mulighed for at komme sig og komme videre i livet. Titlen ”En helt anden hjælp” antyder, at der i et recovery-perspektiv er brug for en hjælp, som i højere grad tager udgangspunkt i hele det liv, det enkelte menneske lever.
Brugerfortællinger er en væsentlig del af denne undersøgelse, hvorfor produktet både er registreret som undersøgelser og brugerfortællinger.
Konklusion
Erfaringerne fra de 55 interview tematiseres i bogen under overskrifter som: Egen indsats og netværket, hjælpesystemet og samfundet, opfattelser af det at komme sig m.m. Hvert kapitel afsluttes med en opsamling. Der peges bl.a. på, at et afsæt i bruger- og pårørendesperspektivet er afgørende for den enkeltes mulighed for at komme sig, og at selve recoverybegrebet er en åben og produktiv diskursiv nyskabelse og et modbillede til traditionelle opfattelser af, hvad en sindslidelse er helt grundlæggende. Endvidere peges på, at en recoveryfremmende tilgang ikke lader sig manualisere, men bygger på den enkeltes unikke erfaringer med fokus på at blive mødt og anerkendt. I bogens kapitel 7 opsamles de mange bud på god hjælp.
Metode
Bogen bygger først og fremmest på data indsamlet i perioden 2003-2006 i forbindelse med Projekt Recovery-orientering, der er gennemført af Landsforeningen Bedre Psykiatri og Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere (LAP) i fælleskab.
Som et led i projektet blev 55 tidligere og nuværende patienter og pårørende interviewet. Omtrent lige mange fra hver gruppe blev interviewet. Alle interview er gennemført af mennesker med samme baggrund som den interviewede: Pårørende er blevet interviewet af pårørende, og personer med egen erfaring med at komme sig er blevet interviewet af personer med samme erfaring.
Der er blevet gennemført i alt seks fokusgruppeinterview og 24 individuelle interview. Alle interview er gennemført som kvalitative interview.