Dokumenterede metoder i bostøtteindsatsen over for mennesker med psykiske lidelser
Hvordan kan vi bedst støtte mennesker med sindslidelser, der flytter fra indlæggelse eller botilbud i egen bolig? CTI-metoden har vist sig virksom i andre lande - nu afprøves den i Danmark. Læs mere i dette notat.
Indhold
Dette statusnotat for SFI's evaluering af CTI-metoden (Critical Time Intervention), er en del af puljen Dokumenterede metoder i bostøtteindsatsen over for mennesker med psykiske lidelser. I notatet belyses foreløbige resultater og tendenser i projektet. Undersøgelsen forløber til og med december 2017, hvorefter projektet evalueres.
CTI er en recovery- og empowerment-orienteret metode, der sigter efter at øge borgerens muligheder for at fastholde egen bolig ved at styrke borgerens sociale kompetencer og ressourcer, sociale og familiære netværk og borgerens integration i lokalsamfundet. Metoden er bygget op omkring tre faser á hver 3 måneders varighed (i alt 9 måneder). Målet er at etablere et solidt støttenetværk omkring borgeren. Endvidere tages afsæt i borgerens egne ressourcer.
Statusnotatet indeholder følgende afsnit:
- Sammenfatning af resultater
- Indledende til projektet
- CTI-metoden herunder forløbets tre faser
- Analysemetode og dokumentationsredskaber
- Beskrivelse af målgruppen
- Borgernes udvikling inklusiv mental trivsel, funktionsniveau og borgernes udvikling målt ved Recovery-stjernen
- Økonomi i indsatsen
- Forsøgskommunernes erfaringer med CTI-metoden fx i forhold til § 85 bostøtter
Konklusion
Der er gode resultater med metoden i andre lande i forhold til den valgte målgruppe. Samtidig er der i de danske kommuner et ønske om at sætte fokus på metoder, der har et rehabiliterende sigte og som er mindre indgribende end andre indsatser. Derfor afprøves CTI-metoden (Critical Time Intervention) nu i Danmark over for borgere med psykiske lidelser der flytter fra indlæggelse eller botilbud i egen bolig.