Analyse af kapaciteten i psykiatrien
Der er forskelle på, hvordan man tilrettelægger arbejdet i psykiatrien i de enkelte regioner.
Indhold
Formålet med denne analyse har været:
- at kortlægge psykiatriens kapacitet og økonomi
- at belyse muligheder og barrierer for en bedre kapacitetsudnyttelse
- at vurdere det fremtidige kapacitetsbehov.
Kapacitetsanalysen er gennemført fra medio august til ultimo oktober 2012. Analysen har omfattet både den regionale psykiatri og speciallægepraksis og både børne- og ungdomspsykiatrien, voksenpsykiatrien og retspsykiatrien. Derimod har analysen ikke omfattet kapaciteten i kommunernes socialpsykiatriske tilbud og samspillet mellem sidstnævnte og den regionale psykiatri. Ligeledes har psykiatriske patienters anvendelse af tilbud hos praktiserende læger kun været omfattet for så vidt angår den specifikke ydelse samtaleterapi.
Konklusion
Analysen har på langt de fleste punkter afdækket en betydelig variation på tværs af regionerne, der afspejler forskelle i organisering, arbejdstilrettelæggelse, patientforløb og givetvis også patientunderlag.
Rapporten peger bl.a. på følgende hovedlinjer i kapacitetsudnyttelsen i psykiatrien:
- Den faglige og økonomiske styring inden for psykiatrien er i opbrud - fagligt blandt andet med øget indførelse af centraliseret visitation og pakkeforløb, og økonomisk med introduktion af styringsmodeller, der knytter aktiviteter og økonomi tættere sammen.
- Antallet af patienter i børne- og ungdomspsykiatrien er steget med 165 procent fra 2001 til 2011. Udgifterne pr. patient i den regionale psykiatri varierer fra 36.000 kr. i Region Syddanmark til 68.000 kr. i Region Nordjylland.
- Antallet af patienter i den regionale psykiatri er steget med 25 procent fra 2001 til 2011. Udgifterne pr. patient pr. år i den regionale psykiatri varierer fra 74.000 kr. i Region Hovedstaden til 41.000 kr. i Region Syddanmark.
- Antallet af retspsykiatriske patienter er siden 2001 mere end tredoblet til ca. 3.900 i 2011. Udgifterne pr. patient i de specialiserede afdelinger er meget forskellig - fra knap 100.000 kr. pr. patient i Region Syddanmark til over 500.000 kr. pr. patient i Region Hovedstaden og Region Sjælland.
Metode
Grundlaget for analysen har for det første været en kvalitativ kortlægning af regionernes organisering og styringspraksis baseret på besøg i de enkelte regioner. Der er gennemført interview med de stedlige psykiatriledelser og udvalgte afdelingsledelser inden for børne- og ungdomspsykiatrien, voksenpsykiatrien og retspsykiatrien. For det andet er der gennemført en kvantitativ analyse baseret på dels registerdata fra Landspatientregisteret og Sygesikringsregisteret, dels på økonomi- og personaledata, der er oplyst eller stillet til rådighed af regionerne.