Voksenhandicapundersøgelsen 2011 – Tema: Uddannelse og beskæftigelse
En undersøgelse om mennesker med funktionsnedsættelser – muligheder for beskæftigelse og uddannelse
Indhold
Temarapporten er en ud af fire temarapporter, der til sammen udgør Socialpædagogernes voksenhandicapundersøgelse i 2011. Undersøgelsen er en del af den forstærkede indsats på voksenhandicapområdet, som Socialpædagogerne gennemfører i perioden 2011-2012. Den foreliggende temarapport har fokus på borgernes mulighed uddannelse og beskæftigelse.
Konklusion
Undersøgelsesresultaterne peger bl.a. på:
- Mennesker med funktionsnedsættelsers adgang til det ordinære arbejdsmarked og uddannelsessystemet er meget ringe. De aktiviteter, der tilbydes mennesker med funktionsnedsættelser, er præget af, at mange ikke forlader deres matrikel, og at aktiviteterne i ringe grad bidrager til inklusion i det omgivende samfund. Borgerne har meget lidt selvbestemmelse i forhold til det tilbud, de får og de aktiviteter, de laver på tidbuddet. Borgernes tilfredshed med tilbuddene er ringe.
- At mindre end 8 % af borgerne, der har en eller anden tilknytning til det ordinære arbejdsmarked. 82 % svarer, at det, der vanskeliggør en tættere tilknytning til det ordinære arbejdsmarked, er, at borgerne ikke evner det. 52 % svarer, at det ordinære arbejdsmarked ikke kan rumme borgerne og 22 %, at der ikke er økonomiske ressourcer til det.
- Bestræbelserne på at få borgere ud på det ordinære arbejdsmarked synes også begrænsede. Et flertal (52 %) af de adspurgte tilbud har ikke udarbejdet en plan for nogen af deres borgere i forhold til deres beskæftigelse på det ordinære arbejdsmarked. 36 % har udarbejdet plan for nogle eller få af borgerne. 12 % har udarbejdet plan for alle eller mange af borgerne.
- Billedet gentager sig, når der spørges til borgernes adgang til uddannelse. 83 % af tilbuddene har ikke nogen borgere i ordinære uddannelsestilbud. Det fremgår, at den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) er den uddannelse, som bruges mest. I 37 % af botilbuddene er der en eller flere borgere, der deltager i en STU.
- Det er kun i 27 % af botilbuddene, at alle borgere skal ud af matriklen for at få et samværstilbud.
- Selvbestemmelsen er meget lille i forhold til valg af aktiviteter og borgernes tilfredshed hermed. Kun 13 % af aktivitets- og samværstilbuddene og beskæftigelsestilbuddene svarer, at alle borgerne er tilfredse med deres muligheder på tilbuddet.
Metode
Den samlede undersøgelse er tilrettelagt som et elektronisk spørgeskema med i alt 131 spørgsmål med tilhørende underspørgsmål.
Respondenterne er fundet via Socialpædagogernes medlemskartotek fordelt efter arbejdspladstyper og målgrupper. I alt har 1.565 medlemmer besvaret spørgeskemaet.