Sansning og forståelse
I det daglige arbejde som socialpædagog står man konstant overfor valg og dilemmaer. Denne artikel går i dybden med de etiske dilemmaer, der kan opstå, når fagligheden føres ud i livet.
Indhold
Hvad sker der i mødet mellem socialarbejderen og borgeren og dermed deres forskellige perspektiver på f.eks. muligheder, viljer, værdier og kulturer?
Selv når socialarbejdere møder borgere med solid teoretisk og faglig viden og er udstyret med tydelige retningslinjer, er det til syvende og sidst deres egne vurderinger, der får dem til at gøre, som de gør. Ligegyldigt hvad kan socialarbejdere ikke udelade sig selv og træde ind i en upersonlig og neutral ‘rolle’, når de møder borgeren. Følelser, personlige præferencer, værdier og situationsforståelse kan aldrig udelades, og det er en central pointe, at en sådan udeladelse – ud over at være umulig – hverken er positiv eller ønskelig.
Per Lorentzen udforsker i denne artikel de fagetiske dilemmaer, som socialarbejdere møder i hverdagens samhandling med borgeren, og hvordan de kan tackle dem i nuet.