Rusmidler og skadevirkning - Koncept for gruppeforløb til borgere med udviklingshæmning og rusmiddelproblemer
Dette koncept, udviklet af Metodecentret, er en særlig gruppebaseret indsats, der er tværfagligt faciliteret af fagpersoner med både rusmiddelfaglig- og socialfaglig baggrund. Gruppekonceptet kan både anvendes som et særligt tilrettelagt behandlingstilbud til en borgergruppe, der ikke profiterer af den gængse rusmiddelbehandling, men kan også anvendes som en forebyggende og oplysende indsats på det socialfaglige område.
Indhold
Konceptet Rusmidler og skadevirkning er et gruppeforløb udviklet specielt til borgere med udviklingshæmning eller lignende kognitive vanskeligheder. Formålet er at kunne tilbyde målgruppen viden om rusmidler og skadevirkning og et gruppebaseret behandlingstilbud, der flugter deres forudsætninger og behov.
Gruppeforløbet skal bidrage til, at deltagerne får bevidsthed omkring deres egen forbrugsadfærd og bliver motiveret til at skabe forandring via fællesskabet i gruppen. Samtidig er konceptet udviklet til at skabe brobygning mellem de socialfaglige og rusmiddelfaglige områder gennem tværfagligt samarbejde og fælles facilitering af gruppeforløbet. Metodecentrets litteraturgennemgang viser, at en tværfaglig indsats er vigtig, hvis det skal lykkes at ændre på denne borgergruppes forbrugsadfærd.
Hvad går metoden ud på?
Det særlige ved gruppekonceptet er, at det er tværfagligt faciliteret af medarbejdere fra både det rusmiddelfaglige og socialfaglige område. Derudover indeholder konceptet en række materialer, som borgere i målgruppen har været med til at udvikle og kvalificere:
- Kort fortalt - Gruppeforløb rusmidler og skadesvirkning
- Logbog til facilitator
- Min personlige logbog
- Redskabshæfte til gruppemøderne
- Rusmiddelfoldere til borgere (billedillustrationer)
- Folder for gruppeforløb (til borgere)
- Foldere for gruppeforløb (til personale)
Konceptet består af i alt seks gruppesessioner af 2-3 timers varighed. Sessionerne afholdes enten hver uge eller hver 14. dag. Imellem sessionerne er der forskellige hjemmeopgaver, deltagerne skal arbejde med og forberede. Her skal deltagerne understøttes af deres støtte-kontaktpersoner, hvis de ønsker hjælp.
På de seks gruppemøder arbejdes der med forskellige temaer, som har forebyggelses- og behandlingsrelevans:
- Rusmidler og skadevirkning
- Abstinenser og trang
- Forandringer i hverdagslivet
- Mestring og nødplaner
- Netværk og støtte
Begge fagligheder sættes i spil i gruppesessionerne. Samtidig med behandlingsmæssige temaer om rusmidler, arbejdes der med det særlige sociale, som en gruppe kan tilbyde deltagerne fx at skabe tillid, åbenhed, positiv spejling og anerkendelse. Der laves koblinger til borgernes hverdagsliv, og hvad der kan være udfordrende ved at leve med en funktionsnedsættelse.