Pårørende til psykisk handicappede i Århus Amt - en undersøgelse af pårørendes vurdering af samarbejdet med personalet og personalets indsats ved Århus Amts bo- og aktivitetssteder
Denne pårørendeundersøgelse fra 2001 viser, at de pårørende til sindslidende på bo- og aktivitetssteder i Århus Amt generelt er tilfredse med personalets indsats og samarbejdet mellem pårørende og personale, men at der også er plads til forbedringer, især i forhold til skriftlig kommunikation.
Indhold
Denne pårørendeundersøgelse sætter fokus på, hvordan pårørende oplever samarbejdet med personalet og personalets indsats omkring mennesker med sindslidelse på bo- og aktivitetssteder i Århus Amt. Undersøgelsen lægger især vægt på den pårørendes oplevelse af inddragelse, indflydelse og information.
I undersøgelsen er følgende hovedtemaer valgt til at belyse samarbejdet med personalet samt personalets indsats i forhold til mennesker med sindslidelse:
- Visitationen
- Personalets tidsanvendelse
- Aktiviteter
- Personlig pleje
- Fester, traditioner og mærkedage
- Ferie og økonomi
- Pårørendeindflydelse
- Handlemøder
- Skriftlig information
- Samarbejdet mellem Bo- og Aktivitetssted og pårørende
Konklusion
De pårørende vurderer generelt personalets indsats som god, ligesom de generelt er tilfredse med samarbejdet mellem de pårørende og personalet. Især føler de pårørende sig inddraget omkring aktiviteter, personlig pleje, traditioner, ferie og økonomi.
De pårørende peger også på en række områder, hvor samarbejdet og inddragelsen af de pårørende kunne styrkes. Det drejer sig om:
- Mere kontinuerlig skriftlig information som dialogredskab mellem personale og pårørende. Dette vil især kunne styrke samarbejdet og dialogen omkring værdier og holdninger, pædagogik, målsætninger, visioner og aktiviteter.
- En mere systematisk inddragelse af de pårørendes ressourcer i forbindelse med fester, traditioner mv.
- Forældreforeninger/råd, der kan støtte op om personalet, og som man på Bo- og Aktivitetssted kan have en dialog omkring, hvordan det går.
- Pårørendeaftener, hvor de pårørende har mulighed for at møde hinanden og drøfte erfaringer om, hvordan de synes, det går.
Metode
Undersøgelsen bygger på interviews med 39 pårørende fordelt på seks bosteder og et aktivitetscenter i Århus Amt. Interviewene er på seks af stederne gennemført som fokusgruppeinterview, mens der det sidste sted udelukkende er gennemført telefoninterviews. Der er endvidere, som en del af forberedelserne til undersøgelsen, foretaget interviews med syv forstandere og to kontaktpersoner på stederne.