Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Socialpædagogisk støtte

Kvalitet i planer

Et projekt om sikring af brugerinddragelse og kvalitet i udviklingen af handleplaner for handicappede børn og voksne i Sønderjyllands Amt.

Indhold

Formålet med projektet er at styrke det kommunale og institutionelle niveau i udviklingen af de planer, der udarbejdes for børn og voksne i forhold til Servicelovens §§ 53 og 111.

Projektet ”Kvalitet i planer” er et samarbejde mellem Nordborg Kommune og Sønderjyllands Amt, og har været iværksat i perioden januar 2002 til marts 2003. Projektet tager udgangspunkt i en særlig forståelse af kvalitet, der retter fokus mod proces og procesbeskrivelser. Her er det i grundprincippet brugerens inddragelse i planen og medarbejderens faglige refleksion (også kaldet kvalitetstrappen). Projektet er blevet  til med støtte fra BUPL og SL’s Forskningsfond.

Evalueringen forholder sig til en række udvalgte vigtige temaer fra projektet og sætter derigennem fokus på, hvad deltagerne har lært og hvilke forudsætninger der er for at anvende det, de tillærte redskaber til sikring af kvalitet i planer på deres respektive arbejdspladser. Evalueringsrapporten skal derfor ses som et forsøg på at påpege en række ”opmærksomhedspunkter” snarere end en fyldestgørende evaluering.

Konklusion

Af evalueringen kan følgende konklusioner og erfaringer uddrages:

Konklusion på brugerinddragelse:
Der er også fremover behov for at fremme viden og indsigt i, hvordan udarbejdelsen af handleplaner kan ske, så brugerindflydelsen fastholdes, forandres og udvikles.

Konklusion vedrørende teori og metode:
At tilskrive noget kvalitet og at skabe kvalitet, hvori der indgår dynamiske processer ud fra borgerens forudsætninger, medarbejdernes faglighed, arbejdspladsens kultur og traditioner synes at være lykkedes i Enkelte metoder fra håndbogen, samt kursets input har ikke været anvendt, andre i begrænset omfang. De hyppigst anvendte metoder har været mindmap og interview via udviklingssamtaler.

Konklusion vedrørende formidlerrollen i egen organisation:
Det er afgørende, at ledelse og kolleger interesserer sig for kurset ved at spørge til arbejdet og modtage informationer herom. Institutionen skal ønske at arbejde videre med de input, der kommer fra kurset via deltagerne og prioritere dette. Evalueringen af projekt "Kvalitet i planer" viser, at projektet har forandret og udviklet handleplanerne.

Derudover kommer evalueringen med en række perspektiver om nødvendigheden af videre udvikling af begrebet planer, samt anbefalinger i forhold til kompetenceudvikling hos borgere og professionelle i forbindelse med brugerinddragelse i planlægningen.

Metode

Dataindsamlingen er baseret på kvalitativ metode i form af interviews. Derudover er denne evaluering baseret på en tidligere midtvejsevaluering af projektet "Kvalitet i planer" samt erfaringer fra afholdte kurser i procesforløbet samt slutevalueringens påtegninger. 

 

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Karen Madsen
  • Anja Amdisen
  • Birgit Skov
Årstal
2006
Udgiver
Sønderjyllands Amt
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Kvalitet i planer

Sønderjyllands Amt 2006
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Handleplaner - brugerindflydelse i udvikling af handleplaner

Aktivitetshuset i Middelfart 2001
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Audit af handleplaner – Kvalificering af handleplansarbejdet i Familieafdelingen, Hedensted Kommune

Center for Kvalitetsudvikling 2008
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank