Socialpædagogerne
sl.dk Vidensbanken Mit SL

Socialpædagogernes Vidensbank

Avanceret søgning
    • Børn og Unge
    • Voksne
    • Socialpædagoger
  1. Socialpædagogernes Vidensbank
  2. Voksne
  3. Handicap: Socialpædagogisk støtte

Kortlægning af senhjerneskadeområdet

Denne rapport giver et overblik over de specialiserede tilbud på senhjerneskadeområdet og kommunernes efterspørgsel i forhold til målgruppen

Indhold

Formålet med undersøgelsen er at kortlægge, hvilke kompetencer der findes på de specialiserede tilbud, som er målrettet borgere med en erhvervet hjerneskade og at tydeliggøre, hvilke typer af tilbud kommunerne efterspørger i forhold til målgruppen.

Undersøgelsen er opbygget som en såkaldt GAP-analyse, hvor kommunernes efterspørgsel på hjerneskadeområdet sammenlignes med udbuddet fra forskellige leverandører. GAP-analysen sætter fokus på den nuværende organisering af området. Med afsæt heri er der udarbejdet en række anbefalinger til fremadrettede justeringer på området for at sikre udviklingen af den specialiserede rehabiliteringsindsats og sammenhæng i forhold til kommunernes behov.

Konklusion

Analysen peger på, at der er behov for en øget gennemsigtighed og tydelighed omkring de ydelser, som tilbydes på de specialiserede tilbud, og en større synlighed om de primære målgrupper på de enkelte tilbud.

Kortlægningen viser endvidere, at der er variation kommunerne imellem i forhold til, hvordan udredningen og stratificeringen af tilbud til borgere med erhvervet hjerneskade er tilrettelagt.

Fra både kommunerne og de specialiserede centre er der et ønske om at etablere et tættere samarbejde. Dette kunne f.eks. ske i form af undervisning og supervision i forhold til konkrete borgere eller ved et formaliseret samarbejde, hvor en medarbejder er fast tilknyttet en kommune eksempelvis en dag ugentligt.

Særligt mindre kommuner oplever, at det er vanskeligt at forudsige behovet for de mest specialiserede kompetencer, fordi antallet og borgerne i målgruppe kan variere fra år til år. De specialiserede tilbud har omvendt behov for den budgetmæssige sikkerhed, der ligger i, at kommunerne indgår forpligtende samarbejder om at købe et vist antal ydelser årligt. I den sammenhæng er det et fokuspunkt at sikre, at alle kommuner har adgang til rehabilitering på specialiseret niveau på hjerneskadeområdet, eksempelvis ved at etablere forpligtende tværkommunale samarbejder eller forpligtende samarbejder med de specialiserede tilbud.

Det afsluttende kapitel indeholder også Rambølls forslag til udvikling af senhjerneskadeområdet.

Metode

Rambøll har gennemført telefoninterview med 18 tilbud, som kommunerne har mulighed for at anvende i forbindelse med rehabiliteringsindsatsen over for borgere med erhvervet hjerneskade.

Den kommunale efterspørgselsside er kortlagt gennem casebesøg i følgende tre kommuner: Hjørring, Sønderborg og Albertslund. Kommunerne er udvalgt tilfældigt, men der er sikret geografisk variation. På casebesøgene er der gennemført et fokusgruppeinterview med kommunale medarbejdere fra henholdsvis myndighedsniveauet på handicap- og socialområdet, det kommunale udførerniveau på genoptræningsområdet og medarbejdere fra jobcenteret.

Undersøgelser og evalueringer
Forfatter
  • Rambøll
Årstal
2012
Udgiver
Rambøll, 31 sider
  • Udskriv
  • Mail
  • Linkin
  • Facebook
  • Twitter
Download Download PDF

Se også

Undersøgelser og evalueringer;

Undersøgelse blandt botilbud på senhjerneskade-området

Socialpædagogernes Landsforbund 2011
Dokumentation og udviklingsarbejde;

Det behøver ikke være så svært - En undersøgelse af foreningslivets værdi for unge med handicap og de barrierer, som de møder på vejen dertil

Sammenslutningen af Unge Med Handicap, 36 sider 2014
Undersøgelser og evalueringer;

Ferie, ledsagelse og fritidsaktiviteter for voksne med funktionsnedsættelse

Socialpædagogernes Landsforbund, 3 sider 2014
  • Om vidensbanken

    Vidensbanken er en service fra Socialpædagogerne sl.dk

    Om vidensbanken
  • FIND MERE VIDEN

    Socialpædagogen og andre relevante danske og internationale hjemmesider.

    Se links
  • Få vidensbankens nyhedsbrev

    Hold dig ajour med ny socialpædagogisk viden.

    Få viden i din mailbox
  • SÆT NY VIDEN I BANKEN

    Har du ideer eller eksempler på viden og praksisforløb, hører vi gerne fra dig.

    Kontakt os
Socialpædagogernes Vidensbank Brolæggerstræde 9 1211 Kbh. K Tlf. +45 7248 6000
Socialpædagogerns Vidensbank