Et liv så tæt på det almindelige som muligt
Resumé af Socialministeriets evalueringsprogram 2003 – om handleplaner, sammenhængende ydelser og af institutionalisering
Indhold
Formålet med denne publikation er at inspirere til debat og erfaringsudveksling og afdække sammenhængen i de handicapkompenserende ydelser for voksne efter Serviceloven og tilgrænsende lovgivning. Det vil sige, at publikationen sætter fokus på at belyse, om kommuner og amter lever op til de socialpolitiske mål om en helhedsvurdering i ydelsesindsatsen, idet helhedsvurdering fremmer den enkeltes mulighed for at leve et liv så tæt på det almindelige som muligt.
Denne publikation er et resume af centrale resultater fra Socialministeriets evalueringsprogram på voksenhandicapområdet og beskæftiger sig følgende hovedområder:
- Institutionsbegrebets ophævelse.
- § 111-planer som redskab i indsatsen over for voksne med funktionsnedsættelser.
- Sammenhæng i de handicapkompenserende ydelser.
Hvert af de tre hovedområder er blevet belyst ud fra følgende temaer:
- Implementering af lovgivningen.
- De lovgivningsmæssige rammer.
- Brugerinddragelse.
- Effekter af lovgivningen.
Konklusion
Evalueringen konkluderer på de tre hovedområder, der har været genstand for Socialministeriets evalueringer. Under hovedområdet, institutionsbegrebets ophævelse, konkluderes det:
- At der fortsat er behov for en praksisorienteret holdningsændring hos medarbejderne i forhold til at acceptere brugerinddragelse, selvforvaltning og at lære at udnytte den synergi, et flerfagligt samarbejde kan indebære.
Under hovedområdet, § 111-planer som redskab i indsatsen over for voksne med handicap, konkluderes det:
- At der er behov for at tydeliggøre og formidle formålet med § 111-planer i forhold til den rolle, som borgeren er tiltænkt i arbejdet med planerne og ligeledes planernes placering i den samlede indsats.
Under hovedområdet, sammenhæng i de handicapkompenserende ydelser, konkluderes det:
At Servicelovens intentioner lever op til sit formål ved at skabe gode rammer for, at den enkelte borger kan leve en tilværelse så tæt på det almindelige som muligt. Disse intentioner går dog ofte tabt, på grund af en udbredt fragmenteret organisering af ydelserne, hvilket præger selve implementeringen af indsatsen.
Metode
Publikationen udgives i en serie af fem hæfter med resultater fra Socialministeriets Evalueringsprogram.
Evalueringerne er gennemført af eksterne evaluatorer, sektorforskningsinstitutter, konsulentfirmaer, universitetsforskere m.fl.
Denne skriftserie er redigeret og skrevet af et hold journalister på Socialministeriets opdrag. Det er forfatterne, der har ansvaret for redaktionelle valg og tekster i denne publikation.