Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser
Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) er en årlig spørgeskemaundersøgelse af patientens oplevelser af deres undersøgelses- og behandlingsforløb, blandt indlagte og ambulante patienter på både offentlige sygehuse og private hospitaler, hvor behandlingen er finansieret af det offentlige.
Indhold
- Rapportens første kapitel er en introduktion til Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser.
- Rapportens andet kapitel ser på de nationale tendenser ved gennemgå de nationale resultater og se på udviklingen i resultaterne af LUP 2012 til LUP 2013.
- Rapportens tredje kapitel er et tema-kapitel om patientinddragelse og indflydelse i eget behandlingsforløb. I dette kapitel præsenteres resultaterne fra den del af undersøgelsen, hvor patienterme har svaret på spørgsmål om, i hvilken grad de følte sig inddraget i beslutningsprocesser vedrørende deres undersøgelse og behandling under deres indlæggelse.
- Tredje kapitel indeholder også et afsnit om patientinddragelse i neurorehabilitering. Her præsenteres fakta om neurorehabilitering og rehabiliteringsforløbet på sygehuset på baggrund af et interview med afdelingssygeplejerske Jytte Kjær Krarup. Kapitlet indeholder desuden et udsnit af et interview med en neurorehabiliteringspatient, med det formål at fortælle om neurorehabilitering fra patientens perspektiv.
- Fjerde kapitel omhandler pårørende. Her fremlægges resultater fra LUP 2013 omhandlede de pårørendes oplevelse af at blive inddraget i beslutningsprocesser omhandlede pleje og behandling samt patienternes vurdering af, hvorvidt deres pårørende var tilstrækkeligt inddraget. Fjerde kapitel indeholder desuden en case, hvor afdelingssygeplejerske Helle Marie Mogensen i et interview fortæller om hendes erfaringer med inddragelse af pårørende.
- Femte kapitel har temaet tryghed ved udskrivelse og præsenterer data fra undersøgelsen, som omhandler patienternes oplevelse af at føle sig trygge ved udskrivelsen og ser på, om fx en afsluttende samtale har indflydelse på patienters oplevelse af at være trygge. Kapitlet indeholder også en case fra Øre-Næse-Halskirurgisk afdeling, hvor man har gjort det til procedure at spørge ind patienters tryghed ved udskrivelsen.
- De sidste kapitler ser på, hvordan LUP-resultaterne kan inddrages i forhold til at forbedre patienternes oplevelser, samt præsenterer nogle ændringer i LUP, som træder i kraft efteråret 2014.
Konklusion
- 92 % af de indlagte patienter og 96 % af de ambulante patienter har et godt eller virkeligt godt indtryk af deres forløb.
- Hovedparten af patienterne oplever at blive inddraget i et passende omfang.
- Næsten hver femte indlagte patient vurderer, at deres pårørende er for lidt inddraget.
- Mænd er oftere meget trygge ved at skulle hjem end kvinder.
- Flere patienter under 60 år svarer, at de er meget trygge ved at skulle hjem end patienter på 60 år eller derover.
Udover disse resultater indeholder rapporten en række figurer, som præsenterer resultaterne af LUP 2013.
Metode
Undersøgelsen er en spørgeskemaundersøgelse og er baseret på et uddrag af patienter fra Landspatientregistret. I alt har 38.410 indlagte patienter og 94.731 ambulante patienter besvaret spørgeskemaet, hvilket giver en svarprocent på henholdsvis 56 % og 57 %. Patienterne fordeler sig på 318 afdelinger med indlagte patienter og 483 ambulatorier med ambulante patienter.