Voksenhandicapundersøgelsen 2011 – Tema: Ledsagelse og ud af matriklen
En undersøgelse om mennesker med funktionsnedsættelser – ledsagelse - inklusion og deltagelse i lokalsamfundet
Indhold
Temarapporten er en ud af fire temarapporter, der til sammen udgør Socialpædagogernes voksenhandicapundersøgelse i 2011.
Undersøgelsen er en del af den forstærkede indsats på voksenhandicapområdet som Socialpædagogerne gennemfører i perioden 2011-2012. Den foreliggende temarapport har fokus på borgernes mulighed for at deltage i arrangementer og aktiviteter udenfor boligen, og om de får den ledsagelse, de er berettiget til i henhold til serviceloven.
Konklusion
Undersøgelsesresultaterne peger bl.a. på:
- At langt de fleste borgere i undersøgelsen (81 %) har brug for støtte eller massiv støtte, når de skal deltage i sociale sammenhænge. Men 32 % af besvarelserne anfører, at borgerne i ringe grad eller slet ikke har mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter uden for deres botilbud, hvis de har brug for ledsagelse.
- 86 % af besvarelserne siger, at borgere uden behov for ledsagelse i høj eller nogen grad har mulighed for at dyrke fritidsaktiviteter uden for boligen. 14 % har kun denne mulighed i ringe grad eller slet ikke. Årsagen er ressourcemangel (30 % manglende tid og 46 % økonomiske ressourcer).
- At de fleste borgere (80 %) har mulighed for at deltage i planlagte aktiviteter, ferie, festival mv. 53 % af besvarelserne siger, at grunden til, at borgerne ikke kan ”tage ud i verden” er, at der ikke er økonomiske ressourcer til det, 25 %, at tilrettelæggelsen af arbejdet vanskeliggør det og 21 %, at der ikke er tid til det.
- At borgerne bruger lokalsamfundet til forskellige aktiviteter, men også, at de inkluderende aktiviteter såsom deltagelse i foreningsliv og samvær med naboer kun er aktuelt for et mindretal.
- Den fysiske placering af tilbuddet kan have en stor betydning for borgernes mulighed for at deltage i lokalsamfundets forskellige aktiviteter. 81 % siger, at tilbuddene har en rigtig god eller god - 19 % af tilbuddene har en mindre god eller dårlig placering.
- At borgernes fællesskaber er præget af fællesskaber med dem, de bor sammen med, og de er begrænset i deres fællesskaber med det omliggende samfund. Og de har i ringe grad en aktiv rolle i forhold til de fællesskaber og sociale aktiviteter, de deltager i.
- Borgernes fællesskaber samler sig typisk om aktiviteter så som sport, kultur mv. (58 %), ligesom de er minded for relationer til og kontakt med venner, familie mv. (86 %). Meget få, kun 8 %, er orienteret mod de samfundsmæssige aktiviteter – så som at deltage i en brugerorganisation, det politiske liv mv.
- At for 12 % af borgerne består deres sociale netværk udelukkende af andre borgere med funktionsnedsættelse. For 48 % af borgerne består mange af deres sociale netværk af andre borgere med funktionsnedsættelse.
- Når borgerne deltager i fællesskaber og sociale sammenhænge er de først og fremmest fysisk til stede (47 %). 27 % deltager aktivt, mens kun 16 % deltager aktivt og påvirker aktiviteten. Der er blot 10 %, som deltager aktiv og er med i planlægningen af aktiviteterne.
- At mere spontane aktiviteter i lokalsamfundet eller samvær med en kæreste uden for botilbuddet er begrænset for nogle af borgerne.
Metode
Den samlede undersøgelse er tilrettelagt som et elektronisk spørgeskema med i alt 131 spørgsmål med tilhørende underspørgsmål.
Respondenterne er fundet via Socialpædagogernes medlemskartotek fordelt efter arbejdspladstyper og målgrupper. I alt har 1.565 medlemmer besvaret spørgeskemaet.